El pare d’una de les víctimes de Joaquín Benítez, Manuel Barbero, ha afirmat que, després de conèixer la condemna definitiva de l’exprofessor pederasta confés per haver abusat sexualment d’alumnes dels Maristes Sants-les Corts, les famílies “han tingut una sensació agredolça”. Barbero ha criticat “el retard de la sentència” i també ha lamentat que “no s’hagin escoltat la resta d’afectats”.
Barbero ha constatat que Benítez i la resta de professors denunciats “no pagaran per tot el que han fet” i ha afirmat que “la justícia que només busca castigar l’agressor sense tenir en compte la restauració de les víctimes no és justícia”. En aquest sentit, Barbero denuncia que no s’hagi volgut investigar més enllà de Benítez, quan “hi ha gairebé 100 denúncies contra diferents professors”.
“No hi ha justícia quan la justícia triga gairebé set anys a dictaminar sobre un pederasta confés”, ha dit, alhora que ha recordat que Benítez va ser denunciat per 26 persones i només ha estat condemnat pels abusos a quatre. “No és justícia si no escoltem totes les víctimes”, ha reiterat.
Sentència de 21 anys i nou mesos de presó
La condemna del Tribunal Suprem per a Benítez és de 21 anys i nou mesos i entrarà finalment a la presó, tres anys després d’haver-se celebrat el judici i de la sentència de l’Audiència de Barcelona. Els magistrats del Suprem conclouen que les declaracions de les víctimes de Benítez han quedat corroborades amb les proves i afegeixen que són suficients per ratificar la condemna. També consideren l’asseguradora del col·legi responsable civil directa i, per tant, li correspon respondre pels danys i perjudicis causats als menors.
Els fets pels quals se’l va jutjar es remunten entre els anys 2006 i 2009, quan Benítez era professor d’educació física al centre escolar.
Els Maristes, satisfets
Els Maristes s’han mostrat “satisfets” amb la condemna. El col·lectiu religiós afirma en un comunicat que havia reclamat la condemna “de forma reiterada”. Alhora recorda que “la primera denúncia a la fiscalia” contra el condemnat la van propulsar ells.
Des del 2013, segons els Maristes, tenen protocols de prevenció i protecció a les escoles i les obres socials, així com programes pedagògics perquè les possibles víctimes sàpiguen “explicar i denunciar” qualsevol situació d’abús.