MIQUEL ÀNGEL ESSOMBA, director UNESCO de Catalunya "La laïcitat és la possibilitat, la condició que permet la gestió adequada d'aquesta diversitat. I és sobretot també la manera de contenir, aturar, les temptacions totalitàries, d'un pensament únic, un plantejament religiós únic, que lesionen la democràcia i les possibiltiats del diàleg."

En una situació de crisi econòmica,  l’augment de les desigualtats podria afavorir una fractura de la convivència i provocar conflictes xenòfobs o intolerància religiosa. El pacte neix arran d’aquesta premisa amb l’objectiu de crear un marc de cohesió social en el qual participin diferents sectors, des de la política, l’educació i els mitjans de comunicació, fins a tot tipus d’agents socials. Hi ha més de 92 entitats adherides com SOS Racisme, Centre UNESCO Catalunya, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) o els sindicats CCOO i UGT de Catalunya.

Amb la mirada posada en la propera legislatura, el manifest es presenta com un punt de partida per aconseguir un gran debat polític i social que condueixi a un acord de país per a la laïcitat. Un dels seus objectius és fomentar el respecte pel pluralisme religiós des d’àmbits tan diversos com les relacions laborals, l’educació o la fiscalitat. És per això que els signants han demanat a la classe política que no utilitzin la religió com una arma electoral durant la campanya de la propera tardor.