El casal sociocultural d’Enriquezarte, al carrer del Teide, continuarà obert i podrà duent a termes tallers, activitats lúdiques i solidàries. Aquest dijous, l’ONG ha superat la inspecció municipal, clau per evitar el precintament, en què els funcionaris havien de comprovar que s’havien retirat els elements que no s’acollien a les llicències d’activitats que tenen. Ha estat una salvació agredolça, però, ja que l’ONG ha hagut de renunciar a l’ús del pati i els elements retirats compliquen la gestió d’un dels projectes importants d’Enriquezarte, el banc d’aliments. “Han valorat els esforços que hem fet i seguim endavant“, afirma Jean Ben-Illouz, president d’Enriquezarte.

Aquesta inspecció arriba després de la pròrroga d’un mes que els va donar l’Ajuntament perquè es posessin en normativa, tot i haver de renunciar a les activitats que calgués. “Ser una ONG no exclou de complir amb la llei”, va apuntar el regidor Xavier Marcé en la darrera audiència.

Reduiran el volum del banc d’aliments

En concret, han hagut de retirar un forn, una cuina, una campana extractora i sis de les set neveres, que serien més adients per a llicències de restauració. “Malauradament, haurem de reduir l’activitat del banc d’aliments perquè no podem emmagatzemar tant. La part positiva és que alguns dels nostres donants s’han ajustat per lliurar-nos les donacions el mateix dia del repartiment, però, és clar, hi ha aliments que ja no agafarem”, afegeix Ben-Illouz. Conserven encara material de cuina perquè sí que tenen llicència, entre moltes d’altres, per fer tallers de cuina.

Els inspectors municipals revisen l’equipament de la cuina del casal d’Enriquezarte

Prohibit l’ús del pati

I una altra pèrdua doble és el pati. L’han hagut de deixar nu de plantes i deixar l’hort en no disposar d’una llicència de jardineria per a aquest espai exterior. “Vam treure llicència de jardineria, però resulta que ens la van donar per al local, no per al pati”, diu en Jean. “Sap greu, a qui li pot fer nosa les plantes?“, lamenta la Maria Sánchez, una veïna. Una altra, la Isabel Vázquez, recorda que abans d’arribar aquesta entitat, el pati havia estat un lloc degradat, ple de brossa i hi amagaven droga.

Demanaran els permisos pertinents

Per posar remei a tot plegat, des d’Enriquezarte expliquen que recaptaran fons per costejar els informes i tràmits necessaris per obtenir els permisos de restaurant comunitari (i, de retruc, les neveres que els havien cedit alguns veïns) i el de l’ús del pati. Un pati que consideren part important de l’esperit de l’ONG, com a punt de trobada i relació.