omnium presenta querella catalangate

(ACN) Òmnium Cultural i també diputats de la CUP han presentat la primera querella pel cas d’espionatge Catalangate. Ho han fet, per separat, al Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, que ja investiga l’espionatge amb Pegasus el conseller i expresident del Parlament Roger Torrent així com el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Amb aquestes querelles volen demostrar la implicació il·legal de l’Estat espanyol en la trama d’espionatge i obrir la porta a una investigació que permeti imputar tots els organismes i poders de l’Estat implicats.

En el cas d’Òmnium, l’entitat ha interposat la querella en representació de l’exvicepresident de l’organització i portaveu, Marcel Mauri; la responsable de l’Àrea d’Internacional, Elena Jiménez, i la periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet. Pel que fa a la CUP, han interposat denúncia el diputat Carles Riera; el diputat al Congrés Albert Botran i l’activista social i exdiputat a la cambra catalana David Fernàndez.

Aclarir la responsabilitat de l’Estat

Les dues querelles es dirigeixen contra l’empresa israeliana NSO Group, propietària i responsable del programari de ciberespionatge de telèfons anomenat Pegasus. El text destaca la vulneració massiva i greu de drets fonamentals. L’advocat d’Òmnium, Benet Salellas, assegura que “sabem del cert que hi ha agències governamentals espanyoles que han adquirit i utilitzat aquest programa de ciberespionatge, i nosaltres som aquí per acusar aquests poders de l’Estat”.

La denúncia de la CUP destaca que els objectius “eren d’evident interès pel govern espanyol” i que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) és client del Grup NSO. Per això, els querellants consideren que el CNI, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han de ser “un primer objecte de la investigació” i que els responsables de les agències estatals que s’encarreguen del control de la seguretat que es posa en risc amb el ciberespionatge haurien de ser citats com a testimonis en una eventual investigació, com per exemple l’Institut Nacional de Ciberseguretat. 

Sánchez i Robles, també espiats segons la Moncloa

Les denúncies s’han presentat el mateix dia en que la Moncloa ha assegurat que els telèfons de Pedro Sánchez i la ministra de Defensa Margarita Robles, també han estat espiats amb Pegasus. El Govern ha detallat que s’està investigant si hi ha més membres de l’executiu en la mateixa situació. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha donat per fet que l’espionatge d’aquests terminals és “il·lícit i extern”, i situa així la intrusió en els telèfons “fora de l’ordenament jurídic” i “aliè als organismes de l’Estat”. El ministre ha explicat que ja han posat en coneixement de la justícia les informacions que han determinat la infecció amb Pegasus.