investidura pedro sanchez 2023

(ACN) Els telèfons del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, han estat infectats amb el programari Pegasus i, per tant, espiats entre el maig i juny del 2021. Ho ha fet públic aquest dilluns La Moncloa, que ha detallat que s’està investigant si hi ha més membres de l’executiu en la mateixa situació. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha donat per fet que l’espionatge d’aquests terminals és “il·lícit i extern”, i situa així la intrusió en els telèfons “fora de l’ordenament jurídic” i “aliè als organismes de l’Estat”. El ministre ha explicat que ja han posat en coneixement de la justícia les informacions que han determinat la infecció amb Pegasus.

Els líders independentistes, objectiu del ciberespionatge

L’anunci del Govern espanyol arribar dies després que sortís a la llum l’espionatge a diversos líders independentistes i vinculats al govern de la Generalitat a través de Pegasus. Segons el grup d’experts en ciberseguretat Citizen Lab, a la llista hi figuren els darrers presidents de la Generalitat.

Hi ha per exemple, Artur Mas, l’entorn de Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès. També han estat objecte de ciberespionatge dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural com Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez o Marcel Mauri, a més d’una trentena de membres de Junts, ERC i la CUP. Precisament aquest dilluns Òmnium ha presentat la primera querella per aquest cas.

Aragonès denuncia el “silenci i les excuses”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a Twitter a l’anunci de la Moncloa. En una piulada, ha considerat que “tot espionatge polític és d’extrema gravetat” i ha recordat que “fa dies que es denuncia” des de l’independentisme “sense obtenir explicacions del govern espanyol”. “Quan l’espionatge massiu és contra les institucions catalanes i l’independentisme, silenci i excuses. Avui, tot són presses. Cal assumir responsabilitats ja”, ha conclòs. A més, el president ha reconegut que sap “què és sentir-se espiat, sentir vulnerada la intimitat i l’acció política”. “No ho desitjo a ningú. Però la doble vara de mesurar és evident. Contra l’independentisme tot s’hi val. Continuem determinats per anar fins al final”.