El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat dels membres del  govern  han estat els primers en fer l’ofrena floral al monument. Poc després ho ha fet la mesa del Parlament de Catalunya, amb la seva presidenta al capdavant. De Gispert ha demanat als catalans que aprofitin la Diada per a reivindicar-se per fer front als atacs  contra l’autogovern.

Trias demana que es respecti als catalans

El alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha felicitado a los  ciudadanos por la Diada, pero ha lamentado que esta celebración “cada  día se convierte más en un día de reivindicación” que en una  festividad normal.
Después de presidir la ofrenda municipal al monumento de Rafael  Casanovas, ha pedido que “se respete” a los catalanes en vez de poner  obstáculos a su maneras de ser y de proceder, ha dicho.
Trias ha pedido a los barceloneses que cuelguen banderas catalanas  en los balcones para “dejar clara la posición” de los catalanes, pero  desde el civismo.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha encapçalat la representació de l’Ajuntament de Barcelona. Envoltat dels líders dels grups municipals, l’alcalde ha lamentat que la Diada hagi de ser cada cop més un dia reivindicatiu i no pas una festivitat normal. L’alcalde ha demanat que es respecti als catalans, per comptes de posar-los obstacles a la seva manera de ser. De la seva banda, Alberto Fernández Díaz ha “lamentat” que la senyera estelada hagi tornat al capdamunt del monument a Casanova, després d’haver estat retirada l’any passat.

Al monument a Rafael Casanova també s’hi han acostat nombroses entitats cíviques, esportives i culturals. Una de les representacions més nombroses ha estat la d’Òmnium Cultural, que ha fet l’ofrena conjunta amb l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià.

El jurista català i doctor en dret, Rafael Casanova fou el darrer Conseller en Cap del Consell de Barcelona. Va exercir en el càrrec des de 1713 a 1714. També fou membre de la Junta de Govern del Principat de Catalunya, durant els darrers mesos del Setge de Barcelona, en la Guerra de Successió Espanyola.