Després de dies de feina, avui tocava fer els darrers retocs, col·locar les més de dues mil cadires, les proves de so... Com sempre, l'obertura de l'acte serà la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d'Esquadra i l'hissada de la bandera. JOSEP GUILLOT, responsable de la Formació d'Honor dels Mossos d'Esquadra "Ens fa molt orgull, requereix sacrifici perquè són festivitats que en comptes d'estar amb la família has d'estar fisicament en un altre lloc, requereix hores d'assaig, però compensa plenament la satisfacció de representar al cos". Aquest any, l'eix central és la commemoració de diferents efemèrides relacionades amb personalitats de la cultura catalana. Per exemple, els 125 anys de la publicació de l''Atlàntida' de Jacint Verdaguer. Roger Mas serà l'encarregat de cantar 'Al Cel', d'una altra obra de Verdaguer. Aquesta Diada també està molt marcada pel debat sobre la immersió lingüística i la sentència del Tribunal Superior de Justícia. Un debat que el cantautor català considera inútil. ROGER MAS, cantautor "A mi em sembla que el català no s'ha de defensar, estem sempre amb debats inútils i esterils. De solució només n'hi ha una i és fer la nostra". Més conciliador ha estat el director artístic de l'acte, Joan Ollé. JOAN OLLÉ, director artístic "Naturalment que hi haurà una menció a la sentència del Tribunal Superior de Justícia, però jo crec que tots els catalans, pensin el que pensin, són catalans i demà és la Diada Nacional de Catalunya, no d'una Catalunya". La Diada de demà també està marcada pel desè aniversari de l'atac a les torres bessones de Nova York. Per això, hi ha previst un dispositiu de seguretat amb un miler d'efectius dels mossos per garantir una Diada sense incidències.

D’aquesta manera, l’acte, que ha de començar a les 11.30 hores, recordarà Santiago Rusiñol, quan fa 150 anys del seu naixement; Jacint Verdaguer, que va publicar ‘L’Atlàntida’ fa 125 anys, i els poetes Joan Maragall, Josep Maria de Segarra o Pere Quart traspassats fa 100, 50 i 25 anys respectivament.

Pel que fa a la banda sonora de la festa, la solemnitat la posarà l’Orfeó Lleidatà amb ‘El cant de la senyera’, però també hi haurà un toc distès i modern amb un recull de temes del rock català, ara que fa 20 anys del concert multitudinari al Palau Sant Jordi.

El conseller d’Interior, que ha assistit a l’assaig general amb comandaments i l’escamot de gala dels Mossos d’Esquadra, ha fet una crida a celebrar una jornada reivindicativa amb convivència i civisme. Felip Puig ha dit que es garantirà que els actes de la Diada discorrin amb la màxima convivència.