Les obres de pacificació del carrer de Piquer, del barri del Poble-sec, han començat aquest diumenge. Els treballs han de servir per millorar la mobilitat i reduir el trànsit rodat al voltant de la via, que s’estén des del carrer de Palaudàries i el passeig de Montjuïc, fins al carrer de Fontrodona.

L’actuació, que s’emmarca en el Pla de Barris, compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros i es preveu acabar a l’abril, abans de les eleccions municipals.

Menys trànsit rodat, més vianants

L’objectiu principal de la intervenció és millorar la qualitat de l’espai públic i donar més protagonisme als vianants. Per afavorir els desplaçaments a peu, es generaran plataformes úniques a les cruïlles amb els carrers de Lafont i Cabanes. També s’eixamplaran les voreres actuals. El carril central serà de 3,5 metres d’amplada, i es mantindrà una de les dues franges d’aparcaments que hi ha ara.

Es col·locarà nou arbrat a totes dues voreres i es reubicarà l’existent. L’enllumenat s’instal·larà a un dels dos costats de carrer i se situarà entre arbres. A més, també es faran millores en el col·lector que circula sota el carrer de Piquer. Aquesta reurbanització també ha de servir per potenciar i facilitar l’activitat del comerç de proximitat que hi ha a la zona.

carrer piquer poble-sec

Afectacions a la mobilitat

La realització de la primera fase de les obres comportarà un tall total de la circulació al tram comprès entre els carrers de Palaudàries i Cabanes, que quedarà restringit només per al veïnat i serveis. El trànsit es desviarà cap al passeig de Montjuïc i als carrers de Blesa i de Vila i Vilà. També caldrà desviar del seu recorregut habitual la línia de bus 121. A més, la parada del carrer de Piquer es traslladarà a la cruïlla del passeig de Montjuïc amb el carrer de Mata.

La circulació per les interseccions de Piquer amb Mata i Palaudàries no comportaran afectacions a la circulació. En canvi, el carrer de Cabanes quedarà dividit per les obres.

Diversitat d’opinions entre els veïns

Els veïns del Poble-sec estan dividits sobre la idoneïtat d’aquesta intervenció. Un equip de betevé ha preguntat l’opinió entre alguns dels afectats per les obres i tots coincideixen en que cal millorar el barri, però difereixen en si aquesta era la prioritat. Per exemple, un veí que porta 58 anys vivint al barri creu que el principal problema d’aquests carrers és la neteja: “S’hagués pogut dedicar més a la neteja del barri que no pas a això, perquè això és lamentable”, ha sentenciat. Creu que el trànsit rodat que hi passa per la zona no és un problema i “ho hauria deixat igual”.

Altres, en canvi, portaven temps esperant-ho: “Arriba una mica tard, però està bé que es facin coses, perquè el barri ho necessita”, explica una veïna, que creu que el més urgent és renovar les rajoles. Això sí, li preocupa la brutícia que puguin desprendre les obres en els propers mesos. També hi ha qui està d’acord en reduir l’espai per als cotxes i ampliar les voreres: “Ens beneficia perquè tens més lloc per creuar i passar”.

Han sigut molts anys de lluita i de demanar que s’arreglés el carrer, perquè estava en mal estat
Sergi Gázquez, president de l’Associació de Veïns del Poble-sec

L’Associació de Veïns del Poble-sec ha recolzat la iniciativa perquè “les voreres són estretes i estan en mal estat”. El president de l’Associació, Sergi Gázquez, assegura que hi ha gent també amb cadira de rodes que no té espai per passar-hi: “Han de circular per la calçada perquè per les voreres no ho poden fer, amb el perill que això comporta”. A més, creu que “els arbres són massa grans per un carrer d’aquesta amplada”.