La tercera edició del "No vull pagar" s'ha resolt als peatges més ràpid que en les convocatòries anteriors. D'aglomeracions, n'hi ha hagut poques i al peatge de Martorell només hi ha hagut trànsit intens durant mitja hora. Els organitzadors ho atribueixen a la intimidació del Departament d'Interior, que aquesta setmana va anunciar que s'imposarien multes de 200 euros si els conductors paraven el vehicle i baixaven en zones no autoritzades. La situació ha estat ben diferent a la Diagonal. Un centenar de vehicles han parat davant de la seu de La Caixa, principal accionista d'Abertis, i han tallat els carrils centrals de l'avinguda. Allà, hi han llegit un manifest en què han assegurat que Abertis ja ha amortitzat les inversions fetes a les carreteres catalanes i han denunciat els vincles entre La Caixa, Abertis i exdirigents de CiU. La protesta s'ha acabat amb un dinar popular al davant de la seu de La Caixa.

Tot i que segons les entitats convocants, la tercera jornada ha col·lapsat diversos peatges dels Països Catalans, el Servei Català de Trànsit ha informat que hi ha hagut una incidència mínima a les carreteres catalanes. Al llarg del dia es coneixeran més dades de participació. En la segona convocatòria del 20 de maig, Abertis va registrar 3.087 casos d’impagament; en la primera mobilització de l’1 de maig van fer el seguiment 5.471 ciutadans.

Protesta als peatges…

Dues marxes lentes de vehicles a l’AP-7, una des d’Amposta i una altra des de Figueres, han arribat a les 12 h al peatge de Martorell per participar en la tercera protesta col·lectiva contra els peatges. Aquest diumenge no s’ha detectat el caos de les jornades anteriors, la mobilització ha estat molt tranquil·la i només hi ha hagut algunes aglomeracions a les 12 h del migdia.

El volum de la protesta ha tingut lloc a les 12 h, quan desenes de vehicles amb banderes i adhesius de la campanya “No vull pagar” han arribat al peatge de Martorell. La mobilització ha durat uns 20 minuts, i després el peatge ha tornat a la normalitat. Els participants en la protesta, organitzada per les plataformes No vull pagar o Prou Peatges, critiquen que les autopistes catalanes ja estan amortitzades i denuncien el greuge comparatiu amb la resta de l’Estat.

No hi han faltat cares conegudes com l’actor Toni Albà, i la protesta ha comptat amb les adhesions de polítics com Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana, Joan Tardà i Alfred Bosch, d’Esquerra Republicana.

…i a la Diagonal

Els vehicles procedents de la mobilització als peatges han entrat a Barcelona per la Diagonal i han tallat dos carrils de l’avinguda davant de la seu de La Caixa, accionista de la concessionària d’autopistes Abertis, per denunciar els vincles amb CiU. Els participants han llegit un manifest i han criticat el greuge comparatiu que suposen els peatges envers l’Estat.

Consells per evitar multes

En aquesta nova edició de “No vull pagar”, els organitzadors han donat consignes perquè els conductors no sortissin dels vehicles, ja que s’exposaven a multes de 200 euros. També han avisat que no es pot circular a més de 60 km/h per les autopistes i han recordat que la concessionària només pot anotar-se la matrícula del vehicle, en cap cas té l’autoritat per identificar-ne el conductor, ni retenir-lo, ja que aquest fet constitueix un delicte penal.