Des de l’11 de juliol els Mossos d’Esquadra tenen una unitat especialitzada en delictes contra la salut pública i, en concret, per combatre el tràfic de drogues en locals i pisos de Barcelona. En els primers cinc mesos en funcionament, la policia ha desmantellat fins a 34 punts de venda, ha detingut 57 persones i 19 més han quedat investigades. De moment, en aquesta unitat hi treballen una quinzena d’agents, però la previsió és doblar els efectius en els propers mesos. L’objectiu és actuar contra la distribució i la venda de substàncies a petita escala, atenent les queixes veïnals i s’analitza l’afectació ciutadana.

Ciutat Vella i tot Barcelona

Gairebé la meitat de les actuacions policials s’han fet contra punts de venda a Ciutat Vella. Justament, fa unes setmanes el regidor del districte, Jordi Rabassa, va demanar al Departament d’Interior una unitat d’investigació específica que es dediqui exclusivament al narcotràfic a Ciutat Vella.

No obstant això, des de Mossos subratllen que la unitat treballa a tota la ciutat. El subinspector de Mossos, Lisard Hidalgo, ha explicat que la policia considera que això permetrà guanyar efectivitat: “Hem pensat que una visió global de la problemàtica és la millor manera de combatre-la“.

Es tracta d’un model d’investigació nou que vol adaptar-se a les noves realitats delinqüencials i trencar els límits territorials dels districtes. “Això ens permet veure si hi ha relació entre diferents punts de venda a la ciutat, i si al darrere hi ha grups organitzats“, ha afirma Hidalgo.

Coordinació amb la Guàrdia Urbana

Per sobre d’aquesta unitat, els Mossos d’Esquadra mantenen la Divisió d’Investigació Criminal que assumeix els casos més complexes i que no només afecten Barcelona, és a dir, amb grups criminals que també actuen a altres punts de la geografia catalana.

Segons Mossos, també s’ha millorat la coordinació amb la tasca d’investigació d’altres cossos policials, en especial amb la Guàrdia Urbana. La policia local dona suport a aquesta unitat sobretot en la venda a petita escala.

Set punts de venda desmantellats al mes

D’ençà que s’ha posat en marxa, aquesta unitat ha fet 39 investigacions vinculades al narcotràfic i s’han desmantellat una mitjana de set punts de venda al mes. Del total de 57 detinguts, un 20 % ja han ingressat a la presó.

També s’han intervingut més de 128.000 euros i drogues de tot tipus, sobretot cocaïna, haixix, amfetamines, èxtasi i marihuana.

Els veïns donen l’alerta

Moltes de les investigacions s’activen gràcies a la col·laboració ciutadana. El subsinpector Hidalgo ha detallat que sovint són els veïns els qui donen l’alerta la policia quan detecten que un pis o local funciona com a punt de venda.

Els Mossos posen el focus en aquells locals on hi ha més problemes de conviviència i obren una investigació per acreditar l’activitat delictiva. Un cop es confirmen les sospistes, la investigació judicial culmina amb el desmantellament del punt de venda.