La Guàrdia Urbana ha presentat aquest dilluns quatre furgonetes de la Unitat d’Investigació i Prevenció de l’Accidentalitat (UIPA). Incorporen una millora tecnològica que pot ser molt útil a l’hora de determinar les causes d’un accident de trànsit. Es tracta d’un lector de l’anomenada caixa negra dels vehicles, un sistema similar a la caixa negra dels avions, que enregistra diversos paràmetres quan es produeix un accident, com les accions del conductor els cinc segons previs.

Aquestes caixes negres, anomenades Event Data Recorder, seran obligatòries en tots els vehicles fabricats a partir del juliol del 2022. Per tant, a poc a poc, el parc de vehicles amb aquesta tecnologia anirà creixent. Així, quan es produeixi un sinistre amb un vehicle amb caixa negra implicat, els agents de la Guàrdia Urbana podran fer servir el lector que, conjuntament amb les tasques d’inspecció ocular, permetran millorar la qualitat dels informes i atestats policials. Només es farà servir quan hi hagi víctimes mortals, ferits greus o quan es pugui derivar un delicte contra la seguretat del trànsit.

La Urbana canvia els colors a l’estil del Regne Unit

La Guàrdia Urbana de Barcelona està adaptant els seus vehicles al patró Battenberg, originari del Regne Unit. Consisteix en aplicar colors molt cridaners per fer-los més visibles i evitar així possibles accidents amb altres vehicles. Els Mossos d’Esquadra també van fer canvis en aquest sentit. Els nous vehicles de la UIPA són furgonetes Ford Trànsit híbrides. Properament s’hi sumaran 10 furgonetes elèctriques.

Nous vehicles també per a la Unitat Canina

La Guàrdia Urbana també estrena dos vehicles de la secció canina. També són Ford Trànsit híbrids i s’hi han fet diverses millores per garantir el benestar dels animals, com ara:

  • Aire condicionat específic per a la zona de les gosseres, amb conductes directes de l’aire i amb bateria independent, que permet, amb el vehicle aturat, una climatització assegurada dels animals propera a les tres hores de forma ininterrompuda.
  • Bateria auxiliar amb recàrrega interna i externa per al sistema d’aire condicionat de les caneres.
  • Pantalla de visualització individual de cada gossera a la cabina de conducció connectada al sistema de càmeres interiors.
  • Pantalla indicativa de la temperatura individual de les caneres.
  • Portes d’emergència interior dels habitacles dels gossos amb sistema de ràpid accés (extracció interna en cas d’accident).
La secció canina té actualment 12 gossos que viuen a les caneres de la Zona Franca