El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha engegat una campanya contra la desinformació i les notícies falses en l’àmbit de la salut. Ho ha fet amb un vídeo en què metges i personalitats dels àmbits de la cultura, la comunicació i l’esport recorden als ciutadans la necessitat d’aplicar el sentit comú i l’esperit crític en la informació sobre salut a internet. Segons afirma el COMB, el 75% dels vídeos de YouTube sobre càncer contenen missatges falsos i perillosos. Per això alerten que sempre cal comprovar que la informació és veraç.

Consultar sempre el metge i verificar les fonts

En una entrevista al ‘btvnotícies vespre’, de betevé, Gustavo Tolchinsky, del Col·legi de Metges de Barcelona, ha fet una sèrie de recomanacions bàsiques per detectar possibles “fakes news” sobre salut a la xarxa:

  • Mirar qui és la persona o institució que hi ha darrere de la informació
  • Veure que la informació estigui actualitzada i comprovar quines són les fonts que s’utilitzen
  • Preguntar sempre el metge de capçalera, que és qui ens “redirigirà” a les pàgines d’internet autoritzades

A més, ja fa 20 anys que el Col·legi de Metges de Barcelona va crear el segell Web Mèdica Acreditada (WMA), el programa col·legial d’acreditació de webs que garanteix que determinats continguts són de confiança. Tolchinsky alerta que la majoria d’informacions falses que circulen són sobre malalties greus com el càncer, demència o trastorns com l’autisme. Alerta que “els pacients i  familiars que s’enfronten a una malaltia que té un pronòstic incert, són un nínxol molt fàcil”. Els webs capten “gent desesperada, amb por i que busca solucions”. Això, afirma, pot comportar una pèrdua d’oportunitat: és a dir, que en el moment en què la malaltia pugui ser curable, la persona esculli un tractament que no estigui basat en cap evidència científica. Una decisió que li pot comportar un dany directe a la seva salut.