El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha avalat en la seva declaració al judici del procés la tesi defensada aquest dimecres pel també comissari dels Mossos Ferran López. Assegura que el coordinador de l’operatiu policial de l’1 d’octubre, Diego Pérez de los Cobos, coneixia el pla previst: enviar binomis de la policia catalana a tots els punts de votació. Segons Molinero, el dispositiu tenia la “complaença i acceptació” del coronel de la Guàrdia Civil, que “no el va qüestionar en cap moment”. De los Cobos, en canvi, va negar en la seva declaració que en fos coneixedor i va assegurar que va saber com era l’operatiu el mateix dia 1 d’octubre.

Molinero també ha assegurat que el dispositiu dels Mossos no tenia cap ingerència política i ha negat que es dissenyés un dispositiu “ineficient” per “complaure el govern”. En aquest sentit, ha defensat que l’operatiu que va fer el cos, amb més de 7.850 agents, “no tenia precedents”. Igual que va fer el major Josep Lluís Trapero ha afirmat que el dispositiu era conjunt entre els tres cossos policials. “La interlocutòria [del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya] deixa clar que la responsabilitat és igual pels tres cossos policials sota tutela i direcció del coronel Diego Pérez de los Cobos”.

El comissari també ha negat l’acusació contra els Mossos de fer seguiments als cossos de seguretat espanyols que va fer el comissari d’Informació de la Policia Nacional. Ha assegurat que no se’n van fer ni el dia 1 ni els anteriors. Ha dit, en canvi, que només es va “informar de moviments concrets” d’unitats per garantir-ne la seguretat.

Puigdemont volia declarar la independència si hi havia alguna “desgràcia”

Com altres comandaments dels Mossos que l’han precedit al judici del procés, Molinero també ha asseverat que van alertar el govern català de possibles “enfrontaments” i “conflictivitat social” el dia del referèndum. Igualment, ha relatat que els van dir que els Mossos complirien el mandat judicial. Segons el seu relat, va ser en una reunió amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, en què l’aleshores president català va dir que declararia la independència l’1-O si hi havia una “situació límit” o una “desgràcia”.

Després de la reunió, Molinero ha dit que van plantejar-se fer una roda de premsa per explicar que els Mossos complirien la llei. Tot i això, ha dit que finalment no es va fer per un “cúmul de circumstàncies”i per la “intensitat” de l’activitat d’aquells dies.

No reconeixien Sànchez i Cuixart com a “interlocutors vàlids”

Pel que fa a la concentració del 20 de setembre davant el Departament d’Economia per la macrooperació de la Guàrdia Civil amb 14 detinguts, Molinero ha negat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart exercissin de mediadors. Segons ha explicat, van demanar als líders de l’ANC i Òmnium alguna gestió per “minimitzar els efectes” de la concentració. Tot i això, ha dit que no els reconeixien com a “interlocutors vàlids”.

Molinero també ha explicat que és “habitual” que es facin tasques de mediació “amb tots els col·lectius”. En aquest sentit, ha relatat diversos casos de mobilitzacions en què s’ha recorregut a aquest servei de la policia catalana, entre les quals n’hi ha d’organitzacions polítiques i socials molt diverses. “L’àrea de mediació intervé sempre que pot en fases prèvies”, ha afirmat.