Una desena de persones han estat detingudes a l’institut abandonat Menéndez Pidal, al carrer del Sinaí (Sant Genís dels Agudells), en el marc d’una operació policial. Des de primera hora del matí, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han escorcollat l’immoble per desarticular una organització criminal dedicada suposadament a cometre delictes contra el patrimoni, principalment robatoris amb força a domicili. Els Mossos els atribueixen el robatori d’uns 70 pisos a Catalunya, però també fora. L’operatiu s’ha allargat més de set hores i no s’ha tancat fins poc abans de les 16.30 h.

Segons fonts policials, els lladres havien ocupat aquest edifici fa aproximadament un any per fer-lo servir com a amagatall. El grup criminal convivia amb un col·lectiu d’artistes que havia ocupat una altra part de l’edifici per les mateixes dates i amb diverses famílies vulnerables que tampoc no tenien res a veure amb l’activitat delictiva.

L’institut, ubicat al barri de Sant Genís dels Agudells, es va fer molt famós perquè va ser on es va rodar la sèrie ‘Merlí’, després que el centre tanqués el juny del 2012 per manca de matriculacions. El propietari de l’edifici havia denunciat l’ocupació al jutjat i, de fet, hi ha un procediment obert a l’espera de l’ordre de desallotjament pertinent.

La majoria de les detencions estan relacionades amb els robatoris de què s’acusa el grup, però en paral·lel també hi ha hagut arrestos per part de la Policia Nacional per qüestions d’estrangeria.

Dispositiu policial sense precedents

Al voltant de l’institut s’hi ha fet un ampli dispositiu policial format per més de 200 agents. Nombroses furgonetes -una quarantena- de la brigada mòbil dels Mossos i també de la Unitat d’Investigació Policial de la Policia Nacional han ocupat el carrer del Sinaí. Les actuacions estan sota secret de sumari. El cas el porta el Jutjat d’Instrucció número 11 de Barcelona.

Operació Merlí