Neus Català

L’última supervivent catalana del camp d’extermini nazi de Ravensbrück, Neus Català i Pallejà, donarà nom a una plaça que s’ubicarà entre els carrer d’Estefania de Requesens i el carrer de Palomar, al barri de Sant Andreu.

El darrer consell plenari de Sant Andreu celebrat dimarts va aprovar elevar la proposta a la Ponència de Nomenclàtor. Segons el consistori, es tracta d’una iniciativa treballada pel districte de Sant Andreu i que compta amb el suport majoritari d’entitats.

S’ubicarà a prop del futur parc lineal sobre les vies

La plaça de Neus Català i Pallejà s’establirà en un espai a tocar del futur parc lineal que unirà la ciutat i que taparà la zona de vies. És la coneguda com zona Colorantes-Renfe del barri de Sant Andreu, que es troba en transformació. De fet, s’han de crear diversos vials en aquest entorn.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, s’ubicarà “a la nova centralitat de la ciutat” i molt a prop de la zona de casernes de Sant Andreu.

Obres Colorantes Renfe
Zona de Colorantes-Renfe, a Sant Andreu, on s’ubicarà la plaça de Neus Català i Pallejà

Del Priorat a la lluita antifeixista i comunista

Nascuda als Guiamets (el Priorat) el 1915, Neus Català es va establir a Barcelona, on es va implicar en la lluita antifeixista i comunista. Quan Franco va a entrar a Barcelona, el 1939 va marxar exiliada a França. Des d’aquest país va participar en la resistència contra el nazisme i el 1943 la van detenir i empresonar. Condemnada a mort, la van deportar al camp de concentració de dones i nens de Ravensbrück.

Alliberada el 1945 va tornar a França on va continuar la lluita antifranquista. Català va rebre nombrosos reconeixements com la Creu de Sant Jordi el 2005, la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona el 2014 i la Medalla d’Or de la Generalitat el 2015. Aquell mateix 2015 la Generalitat li va dedicar l’any coincidint amb el seu centenari. Va morir l’abril del 2019 amb 103 anys.