Els Mossos d’Esquadra han recuperat 16 motos robades i han detingut vuit persones en un sol dia a Barcelona, durant el dispositiu Senda, que s’ha desplegat per primera vegada a la ciutat i es focalitza en el robatori de motocicletes. El que fa és reforçar la seguretat amb més controls policials al carrer i en també en tallers de reparació. L’operació es va començar a desplegar el 16 de maig i es mantindrà durant els propers mesos en diferents zones de la ciutat.

Hi participen agents de Seguretat Ciutadana i d’Investigació, de l’ARRO, dels Grups Regional de Motos, de Delinqüència Urbana i de la Divisió de Trànsit. També hi col·laboren la Guàrdia Urbana i Inspecció de Treball.

L’objectiu d’aquest dispositiu policial és conèixer en profunditat aquest fenomen, detectar els llocs on es produeixen els robatoris i els motius. Bàsicament, els vehicles robats es revenen a grups criminals o a terceres persones, sovint també per peces.

Gairebé 2.600 motos robades l’any passat a Barcelona

Segons han informat els Mossos, l’any passat a la ciutat es van robar 2.587 motos i se’n van poder recuperar 1.028, el 40 %. En total, es van detenir 119 persones per robatori, 83 de les quals havien sostret motocicletes. Segons els Mossos, més del 93 % dels robatoris es produeixen al districte de l’Eixample.

Tres tallers a Nou Barris

La policia catalana ha explicat que, des del 16 de maig, s’han fet controls a 1.331 motos i s’han aixecat actes administratives a tres tallers del districte de Nou Barris. A més de les motos recuperades (16), s’han detingut vuit persones: una per requeriment judicial, dues per robatori, una per robatori amb força en interior de vehicle, una per trencament de condemna i tres més per furts.

El “modus operandi”

Els Mossos expliquen que els autors, normalment, solen robar motos que tenen les claus posades per distracció dels propietaris. Moltes vegades se les emporten després de carrega-les en furgonetes. Un cop comproven que els vehicles no tenen dispositius de seguiment, les porten a desballestar a una nau industrial o un taller mecànic de l’àrea metropolitana. Les peces es venen al mercat il·legal o bé les traslladen a altres països.

Per evitar els robatoris, els Mossos recomanen sempre estacionar els vehicles en llocs il·luminats, instal·lar-hi sistemes de seguretat o d’alarma i trucar al 112 en cas de qualsevol sospita.