El nou cap de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, el comissari Joan Portals, ha assegurat que aquest és un dispositiu dinàmic. Per això, cada setmana s’aniran analitzant de forma continuada els resultats de l’operació. D’aquesta manera, si es detecta que els carteristes es desplacen a causa de la pressió policial, sigui uniformada o de paisà, els Mossos, en coordinació amb la Guàrdia Urbana, modularan el dispositiu. Per tant, els agents es desplaçaran allà on es percebi més activitat delictiva. “La pressió que hem estat fent a l’espai públic ha tingut com a conseqüència que hagin pujat els furts en els comerços i transport públic”, reflexiona Portals. Malgrat tot, destaca que els furts han baixat un 19 % en els últims set anys, tot i que el turisme ha augmentat un 20 % a la ciutat.

Ara mateix els Mossos tenen detectat un grup de 35 carteristes al metro i estan treballant per poder-los identificar i detenir per, posteriorment, poder-los aplicar mesures per multireincidents, com les ordres d’allunyament del metro. El perfil d’aquests carteristes acostuma a ser el de persones de nacionalitat espanyola, d’Europa de l’Est o magrebins, que actuen sols o en petits grups. S’acostumen a mimetitzar amb els turistes i roben en el transport públic, en llocs turístics, botigues o a les entrades dels hotels. Per això la policia demana que la ciutadania estigui alerta i vigili les seves pertinences.

Portals destaca que el 53 % de les detencions per furts el 2016 van ser “in fraganti”. Aquest tipus de detencions faciliten la tasca judicial, ja que en aquests casos els testimonis dels agents poden servir com a prova del delicte. Moltes vegades les víctimes són turistes, i aquests rares vegades assisteixen a la vista oral amb el jutge, fet que acaba provocant que els carteristes quedin absolts en moltes ocasions.

L’amenaça del terrorisme gihadista ha arribat “per quedar-se”

Segons Portals, el terrorisme gihadista és una de les principals amenaces que viu la ciutat de Barcelona, per això el 35 % del patrullatge preventiu que fan els Mossos d’Esquadra a la ciutat està destinat a la lluita antiterrorista. El dispositiu, però, va canviant segons el context. Malgrat tot, el responsable policial afirma que cal tranquil·litzar la ciutadania i assegura que “no hi ha una amenaça concreta a la ciutat de Barcelona”, encara que puntualitza que “el risc zero no existeix”.

“Jo diria a la ciutadania que estigui tranquil·la i faci vida normal”, afegeix el nou cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona. També afirma que els ciutadans han d’acostumar-se a la presència d’agents armats i controls per accedir als grans esdeveniments, com són concerts o partits de futbol.  I és que Portals assegura que l’amenaça del terrorisme gihadista ha arribat “per quedar-se”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a