Joan B. Culla
Foto: Iris Aviñoa

L’historiador barceloní Joan B. Culla ha mort als 71 anys. Segons ha avançat el diari ‘Ara’, ha traspassat després d’un any de lluita contra un càncer. Articulista, professor, analista i tertulià, se’l considera un divulgador que va fer arribar la història a tots els públics. L’historiador té una extensa obra dedicada a la política catalana i els seus partits.

Nascut a Barcelona el 1952, doctor en història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va donar classes durant dècades i va formar diverses generacions d’historiadors i periodistes. Concretament, va ser professor d’història a la Facultat de Ciències de la Informació durant 46 anys (des del 1977 fins al 2023).

Culla va escriure una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle XX, així com sobre el conflicte araboisraelià. Entre les seves publicacions destaquen ‘El catalanisme d’esquerra’ (1928-1936); ‘Israel, el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina’; ‘La dreta espanyola a Catalunya’; ‘Breve historia del sionismo’, o ‘El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible’. A banda, el 2019 va publicar les memòries ‘La història viscuda’.

També va col·laborar en diverses publicacions nacionals i internacionals, així com en programes de ràdio i televisió, en què va repassar la història del segle passat des d’una perspectiva moderna. Fins i tot va tenir programa propi com a presentador i director de ‘Segle XX’, al Canal 33.

Homenatge al CCCB

Culla va rebre fa tot just un parell de mesos un emotiu homenatge a Barcelona, amb l’assistència de la major part de la classe política, social i acadèmica del país. En aquest acte, l’historiador es va mostrar agraït i va indicar: “En el viatge que ara enceto, m’acabeu de proporcionar l’equipatge més preciós”.

Dol en el món polític, acadèmic, periodístic i cultural

Un pensador lliure, un mestre, una veu lúcida, un referent intel·lectual i moral del catalanisme, un home de país, culte, rigorós… Aquestes són algunes de les paraules a la xarxa X dedicades a l’historiador Joan B. Culla.

Representants del món polític, acadèmic, periodístic i cultural, així com ciutadans anònims han volgut dedicar-li paraules de record, memòria i comiat. Entre els qui ho han fet hi ha l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha reivindicat les facetes de Culla com a “historiador, analista polític, professor i escriptor”.

També ha expressat el seu condol el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha afirmat: “Catalunya perd un historiador de referència i un intel·lectual compromès amb el país i la seva llibertat”. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Anna Erra, que considera que “trobarem a faltar la seva mirada crítica, raonada i afinada, que sempre buscàvem per interpretar l’actualitat”.

“La seva influència com a professor de periodisme deixa un llegat que perdurarà. Trobarem a faltar la seva mirada als mitjans”, han destacat des del Col·legi de Periodistes. Per la seva part, l’editor Josep Lluch ha manifestat que trobaran a faltar “la saviesa, la brillantor dialèctica i la llibertat de l’estimat Joan B. Culla”.