Són professors de l'escola bressol i protesten pels canvis d'aquest curs. Afirmen que l'augment del nombre d'infants per aula i la reducció de les hores de feina del personal de suport faran difícil l'atenció individualitzada dels infants. Ja han anunciat que seguiran mostrant el seu malestar durant tot el curs. CARME GÓMEZ, delegada d'UGT-Escoles Bressol de Barcelona "La vaga és una mesura de pressió i no la descartem. Però en aquest moment no hi ha cap data concreta." També es queixen de l'augment del preu de les llars d'infants, un 10% a Barcelona. Des de l'Ajuntament s'apel·la a l'increment de nombre de places a les escoles bressol. GERARD ARDANUY regidor d'Educació A Horta, pares i professors de quatre escoles han tallat el trànsit del passeig de Maragall durant una estona. Protestaven contra les retallades de la Generalitat, que inclouen més alumnes per classe i menys professors. LUIS BRUNET, president de l'AMPA Font d'en Fargues "Estem en contra de la situació en què es posen els nostres fills i que exposa a l'estrès a treballar en una situació bastant complicada." Les samarretes grogues han pres també la plaça de Sants, en una concentració de suport a la vaga que han convocat alguns sindicats el primer dia de curs. I també s'ha manifestat el personal interí i substitut, en aquest cas al centre de la ciutat. El canvi de règim de substitucions farà que alguns docents perdin més de la meitat d'hores lectives laborals. La tarda d'avui ha estat, doncs, una tarda de mobilitzacions. La comunitat educativa ha aprofitat l'inici de les classes per donar el tret de sortida a un curs que, en l'àmbit reivindicatiu, es preveu mogut.

Els sindicats ja han fet la seva valoració sobre el primer dia de curs. Des del MUCE, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, asseguren que el curs ha començat amb total normalitat, però bàsicament gràcies a la responsabilitat de pares i professionalitat dels docents. Han criticat l’augment de les ràtios i les retallades de professorat i afirmen que l’ensenyament a Catalunya viu una situació límit i que la Generalitat està tensant massa la corda. No descarten mobilitzacions ni una vaga, si els pressupostos de l’any que ve mantenen la tisorada.

Alguns centres, com l’Escola La Llacuna del Poblenou, ha començat el primer dia d’escola amb vaga, i només hi han acudit 48 dels 343 alumnes que tenen. Demà s’hi afegiran alguns instituts, coincidint també amb el seu primer dia d’escola.

Tarda de protestes

El col·lectiu d’escoles bressol s’ha concentrat a ta tarda a la seu de l’IMEB, l’Institut d’Educació de Barcelona. Denuncien l’augment de nens a les aules i la reducció de mitja hora de suport educatiu en la franja del migdia. A més, com a mesura d’estalvi, la Generalitat redueix l’aportació en la quota. Fa dos anys, el Departament d’Educació pagava 1.800 euros per plaça, i enguany ja ha afirmat, que tot i que ho aportaria en funció de la renda municipal, no en superaria els 1.300. L’Ajuntament de Barcelona, com la majoria de municipis, ha optat per apujar la quota dels pares un 10%.

Els que també s’han manifestat són els substituts i els interins. A les 18 h, a la plaça de Sant Jaume, CCOO s’ha fet un acte reivindicatiu en contra les noves cobertures de les substitucions. A tot Catalunya, 1.300 interins passaran a treballar com a substituts. A més, les substitucions a partir d’ara no es cobriran fins al desè dia de baixa, i només es contractaran com a màxim amb el 85% del sou i de la jornada.

Les escoles públiques d’Horta han fet talls de trànsit des de les 16.30 h fins a les 18 h al passeig de Maragall. I la comunitat educativa de Sants ha fet una cassolada a les cinc de la tarda a la plaça de Sants.

La Cooordinadora d’Interzones ha preparat mobilitzacions durant les dues primeres jornades escolars, com a part del seu calendari d’accions reivindicatives en defensa de l’escola pública. Si bé avui al migdia ja s’ha fet una concentració a la plaça de Sant Jaume, amb el lema “No comencem”,  demà hi tornaran perquè arrenquen el curs els centres de secundària. La concentració de demà serà a les 18 h davant de la seu  del Departament d’Educació.

Els sindicats també mantenen les mobilitzacions de cara els pròxims dies 26 i 27 de setembre. Aquestes jornades de vaga continuaran en forma de vaga indefinida discontínua convocada mensualment.