Ha estat un matí d'intensa calor al Parc de la Ciutadella. Per això, els més veterans a assistir a l'acte institucional han estat ràpids a l'hora de triar un bon lloc per seguir-lo de prop. RICARD CALAFELL "Com que no és el primer any que venim, abans amb tota la bona fe ens posàvem enmig del sol i semblava que estiguessim a la platja. Gairebé havíem de venir en biquini." PILAR CASADO "Venim de Vilafany i ens hem llevat a les sis del matí. Abans de les nou ja érem a Barcelona. Hem esmorzat i a fer cua. Hem trobat cadires i estupend." I els qui no han trobat cadires, les han portat des de casa... La majoria dels qui fa anys que vénen a la Ciutadella diuen que en aquesta ocasió hi ha hagut més gent que mai. TERESA CLOFEN "Ens ha costat arribar perquè els carrers estaven molt plens, molta gent." ROGER PÀMIES "Hem vingut a passar el dia, a veure els actes, que no els havíem vist mai. A fer tots una mica de pinya i a veure si podem fer alguna cosa." NOELIA IRANZO "Fa uns quants anys que venim, des dels 14 o 15 anys i ara en tinc 20. Venim cada any a l'acte a donar suport i a fer país." S'hi han vist banderes de tot tipus i algunes de molt artesanals. PAU XUCLÀ "Jo també en volia una i n'hem fet una." Fins i tot hi ha qui ha vestit els més petits per a l'ocasió...

10.000 persones no s’han volgut perdre l’acte institucional del Parc de la Ciutadella. Uns 2.000 assistents han seguit l’acte asseguts a les cadires i la resta, passejant pel parc, lluny de les actuacions i els discursos. Entre les cares conegudes del públic hi havia Anna Tarrés (seleccionadora sortint de natació sincronitzada) i el periosita Miquel Calçada.

Al costat de l’escenari, moltes personalitats: el president de la Generalitat, Artur Mas, i la del Parlament, Núria de Gispert, amb tots els seus predecessors vius excepte Pasqual Maragall, a qui la presentadora ha enviat una salutació al final de l’acte, al qual Maragall no ha pogut assistir. En aquell moment han pujat a l’escenari Mas, De Gispert i els seus antecessors per presidir l’himne català. L’acte ha culminat amb el públic cridant a favor de la independència.