El curs que comença estarà marcat aquest any per l’augment del nombre d’estudiants per aula, ja que en el 24,3% de les classes de P3 hi haurà més de 25 alumnes; fet que passarà en el 17,8 dels casos d’educació Infantil i en el 14,2% de les aules de Primària. A secundària, un 31,5% de les aules tindran més de 30 alumnes.

Dijous comencen les classes per a 413.244 alumnes de secundària, batxillerat i formació professional de grau mitjà i el dia 19 ho faran la resta d’estudiants (FP de grau superior, escoles d’idiomes, d’adults i de règim especial).

En total, Catalunya tindrà aquest curs 1.551.937 alumnes (un 2% més que l’any passat, que es tradueix un augment de 29.795 alumnes) i hi haurà 3.092 professors menys. Per pal·liar aquest desajust entre alumnes i professorat els docents impartiran una hora més de classe i les classes seran més nombroses per l’augment de les ràtios.

Una altra novetat d’aquest curs és que un 71% dels instituts públics realitzaran jornada intensiva. Es tracta de centres que van sol·licitar aquesta mesura durant el curs passat per estalviar. Amb aquesta mesura la Generalitat espera estalviar-se 4 milions d’euros només en beques de menjador.

També s’estrena la possibilitat que els alumnes portin carmanyola al centre, una mesura que ha provocat polèmica, ja que les famílies hauran d’abonar entre un i tres euros diaris depenent de si els infants utilitzen només el microones i els coberts o de si reben alguna formació complementària per part dels educadors i monitors.