Són diverses les organitzacions com Migra Studium i SOS Racisme que fa anys que asseguren que en aquest espai es vulneren els drets dels estrangers que hi viuen. A la vegada que denuncien que hi ingressen molts menors no acompanyats.

Gairebé diàriament alguna persona del grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium s’apropa fins al CIE de la Zona Franca per tal de donar resposta a alguna de les 360 peticions de visita que la fundació rep cada any. Asseguren que no els poden oferir gran cosa, però sí una estona de conversa i acompanyament, que davant la situació de gran tensió i desorientació que viuen els serveix d’ajuda.

Des de Migra Studium han aprofitat la vetlla per denunciar, una vegada més, que els interns viuen en les mateixes condicions que els penitenciaris d’una presó i es criminalitza el col·lectiu. El 2016 hi van passar més de 640 persones, el 75 % de les quals no tenien antecedents penals. Les organitzacions i fundacions que treballen per aconseguir-ne el tancament asseguren que hi ha la intenció de criminalitzar aquest col·lectiu.