04 mots adolescents 12 gener 2021

(ACN/Redacció) Més d’una quarta part dels alumnes catalans s’han fet mal de manera voluntària o conscient alguna vegada. Així ho mostra l’Enquesta de benestar emocional de l’alumnat arran d’una pregunta a 181.850 estudiants a partir de secundària. D’entre el 26,8 % que han confessat haver-se autolesionat, ho han fet sovint un 3,2 %; poques vegades, un 17,4 % i, diversos cops, un 6,2 %, mentre que prop d’un 10 % han optat per no contestar la pregunta.

Un terç dels enquestats ha pensat a autolesionar-se

Però si es pregunta pels pensaments d’autolesionar-se, la xifra puja a un terç dels enquestats. En concret, un 33,2 %, del qual un 19,1 % hi ha pensat poques vegades, més d’un 8 % diversos cops i un 5,8 % hi pensa sovint.

L’estudi també fa públiques altres xifres alarmants, com que el 43 % dels joves ha tingut pensaments de voler morir i, d’aquests, un 8,7 % els té sovint. Tota aquesta informació s’ha utilitzat per elaborar la guia d’abordatge de les conductes suïcides i les autolesions als centres educatius.

La guia vol aportar eines als docents per saber com actuar i anirà acompanyada d’una formació a partir del gener, però no de reforços en personal. Els suïcidis s’han mantingut estables en els últims anys, si bé els intents han augmentat en la pandèmia (un 195 % entre les noies i un 10 % en els nois). 53 adolescents s’han suïcidat a Catalunya des del 2017.