(ACN/Redacció) El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ofereix aquest diumenge tallers pràctics sobre reanimació cardiopulmonar al passeig de Lluís Companys de Barcelona i a una desena de poblacions catalanes. L’acció s’emmarca en el Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria.

L’any 2022 el SEM va atendre 2.085 ciutadans amb aquesta afecció. A tot Catalunya es van registrar 3.000 casos. Un 30 % es van poder recuperar gràcies a la ràpida reacció de persones anònimes i del SEM. L’inici precoç de les maniobres augmenta la supervivència entre dues i tres vegades. Amb tot, només es fan en el 42 % de les ocasions.

Una flaixmob a ritme d”Stayin’ alive’

L’objectiu dels tallers és conscienciar la ciutadania sobre aquesta problemàtica. A les 12 del migdia es farà de forma simultània una flaixmob en què els participants posaran en pràctica els coneixements adquirits al ritme de la cançó ‘Stayin’ alive’, dels Bee Gees.

Trucar al 112 i iniciar ràpidament la reanimació

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és una situació sobrevinguda que es produeix de manera sobtada, sovint sense avís previ. En aquests casos, és fonamental trucar al 112 i iniciar maniobres de reanimació (RCP) al moment. De fet, cada minut que passa, disminueix entre un 3 % i un 5 % la probabilitat de recuperació, segons les guies europees European Resuscitation Council Guidelines 2021.

“Davant d’una aturada cardiorespiratòria és fonamental iniciar les maniobres de manera precoç per part de qualsevol persona que hagi presenciat l’aturada, sense perdre ni un minut“, ha explicat el doctor Jorge Morales, director mèdic del SEM. En aquest sentit, ha apuntat que cal perdre la por i reaccionar amb rapidesa. “El ciutadà ha de saber, que una vegada alertat el SEM, a través del 112, no estarà sol, ja que un professional sanitari el guiarà des de l’altra banda del telèfon fins a l’arribada de l’ambulància”, ha insistit.