La Montserrat és de la Seu d'Urgell i va tenir un part d'urgència ara fa poc més de dos mesos. L'Alba i la Lídia són bessones i van néixer 10 setmanes abans de temps. MONTSERRAT ALDOMÀ, mare: "Això va ser un Dragon Khan d'emocions per a tota la família perquè no prevèiem que seria tant abans i que, a més a més, ens hauríem de desplaçar a Barcelona amb tot el que això comporta." Són nadons prematurs que necessiten cures especials a l'hospital i és per això que tota la família els fa costat. També la seva germana Cèlia, que ara participa del Projecte germans, uns tallers que els preparen per entrar a la unitat de cures intensives i visitar els nounats. CÈLIA MOLET, germana: "Aquests dies els he canviat els bolquers i els he canviat els bodis." ESTRELLA GARGALLO, infermera responsable del Projecte germans: "Treballem amb elements molt senzills, els expliquem els cables de la monitorització (què volen dir), què és una incubadora, aquesta caseta que els ajuda a recuperar-se..." Així, diuen, l'impacte en veure'ls és menor. FÈLIX CASTILLO, cap del Servei de Neonatologia de l'Hospital Vall d'Hebron: "Ara imagina't un nadó que estigui malalt, ple de tubs i de cables. Si no fas un taller previ de què es trobarà, els germans queden sorpresos." A banda d'això, la iniciativa, pionera a l'estat, permet reduir l'estrès familiar comú en aquest context. MARÍA EMILIA DIP, psicòloga: "Para una mamá que ha tenido un bebé inesperadamente o que necesita hospitalización, se siente muchas veces dividida entre su hijo que está en casa y el bebé que está en el hospital." Que puguin estar tots junts amb el bebè és, doncs, un respir.

Els nadons que neixen abans del temps previst necessiten cures especials a l’hospital. Aquest és el cas de la família Molet: la Montserrat Aldomà, de la Seu d’Urgell, va tenir un part d’urgència ara fa poc més de dos mesos. L’Alba i la Lídia són bessones i estan ingressades a la unitat de cures intensives (UCI) de l’Hospital Vall d’Hebron.

“Va ser un Dragon Khan per a tota la família. Em van portar amb helicòpter fins a l’hospital i ens vam haver de traslladar tots a Barcelona, amb tot el que això comporta”, explica la Montserrat. Perquè la seva germana Cèlia pugui veure les bessones, el Servei de Neonatologia d’aquesta entitat ha desenvolupat el Projecte germans, uns tallers gratuïts de preparació.

Aquests tallers es fan cada dimecres a la Ciberaula, un espai lúdic per a infants articulat per a aquestes ocasions. Segons explica el doctor Fèlix Castillo, cap del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron, quan els nens veuen els nounats, rodejats de cables i dins d’una incubadora, “queden realment impactats”.

El projecte, a càrrec de la infermera Estrella Gargallo i la psicòloga clínica María Emilia Dip, els ensenyen a conèixer els diferents materials que els bebès necessiten per recuperar-se: els cables de monitorització, les sondes, les incubadores… també procediments essencials com rentar-se les mans abans d’entrar a l’UCI o col·locar bolquers.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és reduir, doncs, l’impacte dels infants que, com la Cèlia, volen veure i interaccionar amb els recents nascuts. També pal·liar l’estrès familiar que apareix en aquestes situacions: els pares se senten dividits entre els infants que es queden a casa i els bebès ingressats. S’hi aplica, doncs, la filosofia Nidcap, que té en compte l’angoixa dels pares i cuida la relació entre els membres d’una mateixa família.

El Projecte germans va tenir un estudi previ que ha donat resultats positius. Gràcies a aquesta iniciativa, els infants ja no pregunten insistentment on són els seus germans recents nascuts i no s’estranyen en veure que no arriben a casa. “És un respir per als pares”, explica Dip. A més, han comprovat que també és positiu per als nadons. Segons afirma aquesta psicòloga, que el bebè conegui la veu del seu germà des del moment en què neix enforteix el vincle entre ambdós.