Aquest dissabte s’arriben als dos anys de la invasió de Rússia a Ucraïna i l’esclat de la guerra al país. Per denunciar el conflicte i demanar l’alto al foc, la comunitat ucraïnesa de Barcelona, associacions ucraïneses de Catalunya i activistes han participat en una manifestació al passeig de Gràcia, des de l’avinguda Diagonal i fins a la plaça de Catalunya. Segons la Guàrdia Urbana, 4.500 persones s’han manifestat a Barcelona mentre que l’organització les xifra en 8.000. Paral·lelament, també s’han fet concentracions davant del consolat de Rússia i el dels EUA per reclamar la fi del conflicte.

La marxa ha començat a avançar passats uns minuts de les 17.30 h. Sota el lema “Barcelona amb Ucraïna”, centenars de manifestants han ensenyat banderes d’Ucraïna i pancartes, algunes de les quals demanaven més armament per defensar-se de l’ofensiva russa. També han fet proclames en espanyol, anglès i ucraïnès defensant la pau. La marxa ha arribat fins a la plaça de Catalunya, on s’ha interpretat l’himne d’Ucraïna i s’hi han fet parlaments, a més de la lectura d’un manifest.

Concentracions als consolats de Rússia i els EUA

La societat civil s’ha mobilitzat aquest dissabte per reclamar no només la fi del conflicte bèl·lic a Ucraïna, sinó també a Gaza. La Plataforma Catalunya per la Pau ha convocat dues concentracions: una a les 17 h davant del consolat dels Estats Units, on s’hi han concentrat una vintena de persones.

A les 18 h s’han desplaçat cap al consolat de Rússia, on han llegit un manifest per reclamar la retirada dels russos a Ucraïna. Consideren tots dos països “els principals patrocinadors o responsables dels dos conflictes bèl·lics més virulents i perillosos per a la pau mundial”.

Acte institucional de la Generalitat

Per la seva banda i amb motiu dels dos anys de guerra, el govern de la Generalitat va celebrar aquest divendres un acte institucional de suport a Ucraïna amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el cònsol general d’Ucraïna, Vorobiov Artem, i Glòria Groziak, representant de l’Associació d’Amistat d’Ucraïna i Catalunya. D’aquesta manera el govern es va mostrar solidari amb Ucraïna arran de l’agressió del règim de Putin i va expressar el suport a la comunitat ucraïnesa i a tots els refugiats que viuen a Catalunya.