Els comerciants de Barcelona s'oposen frontalment al decret llei que prepara el govern central. Consideren que el petit comerç en sortirà greument perjudicat i molts establiments hauran de tancar. Per això, la Fundació Barcelona Comerç i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona han signat un manifest contra la liberalització dels horaris comercials. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Avui és un dia molt important per al comerç de la ciutat i del país perquè es demostra la unitat que tenim tots, o la majoria, el 95% dels comerciants de Barcelona i de Catalunya per defensar un estil de comerç que ens és propi." GAIETÀ FARRÀS, president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona "És un model de comerç equilibrat, un model de comerç que satisfà tant el comsumidor com, al mateix temps, permet que diferents formats de comerç convisquin sense arribar a la ruptura." Un manifest que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde, Xavier Trias, també ha defensat el model comercial de Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres funcionem diferent. Ho sabem de tota la vida. Hem fet una cosa molt important per la nostra ciutat i pel nostre país, que és aquesta aposta pel comerç de proximitat." En el document, els comerciants asseguren que Barcelona és la segona ciutat europea que més diners ingressa per les compres dels turistes, només per darrere de Londres i doblant la xifra de vendes de Madrid. Una dada que demostra, diuen, que no és necessari obrir diumenges i festius.

Les entitats han signat un manifest unitari en què exigeixen a l’Estat que retiri el decret llei perquè no té competències de comerç a Catalunya, i suposaria el tancament de comerços i la destrucció del model català. També demanen a les administracions del país que prenguin totes les mesures possibles per evitar l’aplicació del decret a Catalunya, i “que defensin els interessos del comerç com a interessos de país”.

Els comerciants consideren que el decret “condueix inexorablement a la destrucció” de bona part dels 35.000 comerços i els 70.000 establiments de serveis de comerç, estesos per tota la trama urbana. Argumenten que l’experiència de l’aplicació d’una normativa similar a altres ciutats de l’Estat ha comportat el tancament d’un nombre significatiu de comerços i ha enviat a l’atur als seus treballadors.

El manifest apunta l’èxit de l’actual model comercial de la ciutat, assegurant que amb l’actual legislació, Barcelona ja és la segona ciutat europea en facturació per compres de visitants estrangers, només superada per Londres, i dobla la xifra de vendes de la ciutat de Madrid.  Els comerciants pensen que la mesura pretén decantar aquestes compres cap a determinats formats comercials, sense tenir en compte el petit i mitjà comerç urbà.

Comparteix a: