A la Marta fa 11 anys que li van diagnosticar esclerosi múltiple, quan en tenia 25. Reconeix que li ha canviat la vida, però no li ha impedit fer allò que li agrada ni tampoc tenir un fill. MARTA PADEREDA, malalta d'esclerosi múltiple "El crio vol jugar ara que té quatre anys tot el dia jugaria i jo hi ha coses que no puc fer. Jo al matí estic molt activa però a la tarda ja s'acaben les piles." Fa 19 anys que la Fundació Esclerosi Múltiple organitza el "Mulla't" per recaptar fons i donar a conèixer una malatia que afecta 7.000 persones a Catalunya i de la qual cada dia es detecta un nou cas. L'esclerosi és una dolència neurodegenerativa de què encara no es coneixen les causes ni hi ha una cura efectiva. D'aquí la importància de la investigació. CARLOS NOOS, neuròleg del Centre d'Esclerosi Múltiple "Els reptes són l'abordatge del problema de la neuroregenració, el dany permanent que moltes persones pateixen i que provoquen la discapacitat i les limitacios físiques, doncs revertir aquest procés." I per aglutinar la investigació, a partir de l'octubre Catalunya tindrà un centre pioner per a l'estudi i el tractament de l'esclerosi que estarà situat a l'hospital de la Vall d'Hebron. ROSA MARIA ESTRANY, presidenta Fundació Esclersoi Múltiple "Podrà irradiar tot el que fa falta respecte als aspectes mèdics i/o d'investigació per a tothom, o sigui que podrem donar la mà a tots els centres que vulguin col·laborar-hi que segurament serans tots." Com cada any el món polític i cultural ha nedat per l'esclerosi múltiple. L'aigua és un dels primers tractaments que es recomana fer als malalts. Junts han aixecat a pes la campanya "Mulla't".

Una jornada de rècord

Aquest any 110.800 persones s’han “mullat”per l’esclerosi múltiple a tot l’Estat. Entre tots, han nedat 63 milions de metres. Globalment s’han recollit 560.000 € bruts, que es destinaran a la inserció laboral de persones amb discapacitat física i als serveis sociosanitaris que ofereix l’entitat a través dels hospitals de dia. La jornada s’ha celebrat en 633 piscines, 13 més que en l’edició anterior, i hi han participat 1.200 voluntaris.

A Catalunya hi ha més de 7.000 persones que tenen  esclerosi múltiple, una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central. La iniciativa, que se celebra des de 1994, vol conscienciar la societat sobre una malaltia que afecta sobretot joves d’entre 25 i 40 anys. 

A l’acte central, a la piscina DIR Diagonal de Barcelona, hi han participat el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha destacat que es tracta d’un acte “molt important”. Tots dos han pres part en la jornada solidària,  juntament amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, el president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, el secretari d’Esport de la Generalitat, Ivan Tubau, i els actors Jordi Díaz i Lloll Bertran.

Un centre de referència

El Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, que estarà ubicat al costat del pavelló docent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, es vol convertir en un model pioner en assistència, recerca avançada i docència. El centre fusionarà la Unitat de Neuroimmunologia Clínica de Vall d’Hebron i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació de Barcelona de la Fundació Esclerosi Múltiple.