Foto: Ariadna Comas (ACN)

(ACN) El secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), Nasser Kamel, carrega contra el govern català per les noves condicions que li vol imposar en l’ús del Palau de Pedralbes, que acull la seu de l’organització. En una entrevista a l’ACN amb motiu del 15è aniversari de la UpM, Kamel es queixa que la Generalitat li ha demanat que pagui per utilitzar les sales de reunions i considera que això trenca amb l’acord que tenien. El diplomàtic egipci es mostra sorprès per la petició: “Quin missatge està enviant la Generalitat?”.

En ser preguntat durant l’entrevista per la relació amb el govern de Pere Aragonès, el secretari general de la UpM nega que sigui dolenta, però li reclama estar més present i implicar-s’hi de forma més constructiva. “Hi ha un gran potencial i el motiu pel qual no s’explota és per la situació política interna a Espanya”, opina. 

El Palau de Pedralbes

A part d’acollir la seu de la UpM, Kamel assegura que en els darrers 10 anys han estat utilitzant sales de reunions del Palau de Pedralbes sense pagar com a part de l’acord que es va fer per instal·lar-se a Barcelona. Aquesta setmana tenen una reunió amb la Generalitat per abordar el cobrament que ara els reclamen.

El Palau de Pedralbes va passar a mans el govern català el febrer del 2022 després d’acceptar la cessió gratuïta de l’edifici i jardins, que fins llavors eren propietat de l’Ajuntament de Barcelona. El secretari general de la UpM confia arribar a una entesa amb l’executiu català, però ja avisa que podrien fer les reunions en altres llocs. No és, però, la seva preferència: “Les reunions es poden fer en qualsevol lloc de la Mediterrània, però jo visc aquí. La seu és aquí i fer-hi les reunions reforça la marca”. 

Retrets als independentistes

De fet, Kamel veu la disputa pel Palau de Pedralbes com un reflex de la manca d’interès del govern català per potenciar la UpM. “Les autoritats locals obliden el valor afegit d’aquesta institució quan es fixen més en la nostra posició respecte a la qüestió de la independència que en allò que som i fem”, lamenta el diplomàtic egipci.

Aquest és el motiu que hi veu al darrere: “Les tensions entre Catalunya i Madrid ens han afectat de moltes maneres. A vegades a la gent de Catalunya li agradaria veure que ens impliquem en el debat [sobre la secessió], però ni podem i no ho hauríem de fer”.