El Palau de Pedralbes té propietari nou: la Generalitat. El govern català es queda l’edifici i també els jardins, fins ara en mans de l’Ajuntament de Barcelona. L’executiu ha donat llum verda aquest dimarts a la cessió gratuïta “de domini i lliure de càrregues i gravàmens” de l’espai.

Segons ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, es tracta d’una cessió gratuïta que l’Ajuntament va aprovar el març del 2019. L’edifici es destinarà a seu representativa i centre de relació institucional de la Generalitat. El govern assegura que l’objectiu és “disposar d’un segon palau” per poder-hi fer actes “de primer ordre”. L’executiu assumirà totes les despeses de manteniment de la finca, que té una superfície de més de 73.000 metres quadrats. Tant l’edifici com els jardins s’incorporaran a l’Inventari General de Béns de la Generalitat de Catalunya.

Una acord de cessió que es remunta al 2004

Plaja ha destacat que aquesta cessió culmina un “llarg procés que estava encallat“. Els fets es remunten a l’any 2004, quan la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona van signar un acord de cessió d’ús del Palau de Pedralbes i els jardins per a actes protocol·laris. A canvi, el govern català es va comprometre a contribuir econòmicament en la construcció del Museu del Disseny, a la plaça de les Glòries, on s’havien de traslladar el Museu de Ceràmica i el Museu de les Arts Decoratives, que fins llavors tenien la seu al Palau de Pedralbes. Segons Plaja, la Generalitat va assumir el cost de construcció de dues terceres parts de l’edifici, amb una inversió de 58 milions d’euros. Un cop fet aquest trasllat dels museus, el consistori es va comprometre a cedir-ne la propietat.

Foto: Vicente Zambrano

“Es respectaran els contractes que estiguin signats”

Plaja ha assegurat que es respectaran els contractes que estiguin signats i que afectin aquest espai. Justament, l’Ajuntament de Barcelona havia obert un concurs per a l’ús dels jardins del palau aquest estiu, perquè hi havia més d’un interessat a fer servir aquest espai. Uns dels que havien demanat fer-ne ús és el Festival Jardins de Pedralbes, que reclamava poder continuar celebrant aquest esdeveniment “en les mateixes condicions”. Aquest Nadal, els jardins també han acollit per primera vegada l’espectacle de llums ‘Natura encesa’.