Pep Montes, el gerent de l’associació d’empres de lleure, educació i cultura Acellec, assegura que “els productes industrials que habitualment inclouen oli de palma no s’utilitzen en els menjadors escolars”. L’entitat lamenta que hi ha casos en què “els hàbits alimentaris que fomentem a les escoles no es mantenen en la dieta de les famílies”.

Els nutricionistes també fan èmfasi en la importància de la dieta global. L’especialista David Gasol assegura que l’oli de palma “per si sol no és el problema principal, sinó els productes que en porten”. Gasol creu que la substitució de l’oli de palma per altres olis que s’utilitzen en processos industrials, com l’oli de coco, no convertiran aquests productes en saludables.

La durabilitat i la densitat de l’oli de palma el fan especialment adequat per conservar productes envasats i per donar-los solidesa i gust. Per això Gasol adverteix que l’oli d’oliva no és una alternativa viable: “No té la densitat ni la resistència de l’oli de palma, s’oxida abans i, per tant, no té les propietats que les empreses demanen per a aquest tipus de productes”. Els greixos vegetals naturals que formen part de la fruita seca, assegura, serien uns bons substituts de l’oli de palma.