Els més de 100 anys d’història de l’Observatori Fabra feien necessària una rehabilitació en profunditat que s’ha centrat en la cúpula de 10 metres de diàmetre i els seus mecanismes, que s’han renovat completament. També se n’ha rehabilitat la façana i se n’han canviat les més de 90 finestres, així com el camí d’accés.

Les observacions meteorològiques es van iniciar de forma contínua el setembre del 1913, així que és un dels pocs observatoris que disposa d’un registre de més de 100 anys. Va ser un espai de referència de la ciutat i és el quart més antic del món que continua actiu. Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2014. Des de la seva inauguració, l’any 1904, disposa d’un gran telescopi refractor Mailhat de 38 centímetres de diàmetre, amb un notable interès històric.

Actualment, l’observatori és un centre de recerca i divulgació en els camps de l’astronomia, la meteorologia i la sismologia. Entre les activitats destaca els Sopars amb Estrelles. Aquest dilluns n’han ofert el primer de la temporada. Es tractava d’un àpat, una conferència sobre astronomia i una observació astronòmica. Enguany se celebra la catorzena edició d’aquesta activitat i durant aquest temps ja hi han passat més de 70.000 persones.

L’Observatori Fabra organitza una intensa activitat formativa i divulgadora. L’any 2016 va rebre gairebé 15.000 visitants, la gran majoria, més d’11.000, van ser visites nocturnes, incloent-hi sessions culturals i cursos d’astronomia i meteorologia, mentre que la resta de visites van ser diürnes que se centraven principalment en rutes pel museu de l’observatori.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a