Amb l’augment dels casos de covid a Catalunya registrat ara, les farmàcies noten un increment de la demanda de tests d’antígens, especialment entre els menors de 60 anys. T’has de fer una prova autodiagnòstica perquè has notat símptomes compatibles amb la covid i no saps com interpretar el resultat? A continuació et detallem què vol dir la línia del test d’antígens de la covid. Què significa que estigui molt marcada, tènue o pràcticament invisible?
Com interpretar les línies del test d’antígens?
El test d’antígens té dues lletres: la C de “control” i la T de “test”. Si t’apareix una línia al costat de la C, vol dir que t’has fet bé la prova. Si no et surt, significa que no t’has fet bé el test i hauràs de fer-te’n un altre. Si repeteixes la prova i el resultat tampoc no és vàlid, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris recomana que consultis amb el teu centre de salut.
Si també et surt una ratlla a la T, significa que ets positiu per covid.
La tonalitat del test d’antígens, clau per saber la càrrega viral
Segons els experts, la tonalitat de la línia que marca el positiu et diu la càrrega viral que tens. Si és tènue o pràcticament invisible, voldrà dir que tens poca càrrega viral i menys capacitat de contagi, tot i que hauràs de mantenir les mesures de precaució per evitar la transmissió del virus. En aquest cas, es recomana repetir la prova al cap de 24-48 hores per confirmar si ja has eliminat la infecció o si, al contrari, està començant i, per tant, en els propers dies la quantitat de virus al teu organisme podria anar en augment.
Si la ratlla està molt marcada i més aviat és de color grana, significa que la càrrega viral és elevada.
Quin és el millor moment per fer-se el test d’antígens?
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris recomana fer-se el test d’antígens durant els set primers dies des de la infecció o en els cinc primers dies des de l’aparició dels símptomes perquè, segons explica l’ens, és quan la càrrega viral és més elevada.
Has de tenir present, segons l’AEMPS, que les proves d’autodiagnòstic també poden donar falsos positius i negatius, sobretot si es fan sense tenir símptomes o amb una càrrega viral baixa.