Tot canviarà amb el pas d’un front, que no és que sigui especialment actiu però obrirà les portes a un canvi important en els centres d’acció. Si els últims dies ens han dominat les altes pressions i l’entrada de vent agarbinat suau, a partir de demà canviarem radicalment d’escenari.

Amb el pas del front, demà a la tarda, es poden formar ruixats i algunes tronades, que seran més freqüents a l’interior i al prelitoral. A Barcelona, si hi arriben, no ho faran fins ben entrada la tarda o ja més aviat al vespre nit. Un cop passi el front, serà quan començarà a entrar l’aire fred, que comportarà un descens ràpid i contundent de la temperatura.

A més a més, a les capes altes de l’atmosfera s’instal·larà un embossament d’aire fred molt profund, amb temperatures que podrien arribar als -32/-33ºC a 5.500m i els -2/4º a 1.500 m, unes temperatures ben dignes del gener o el febrer.

Aquests embossaments d’aire fred tan potents, són especialment actius a partir de finals de febrer i principis de març, quan els dies es van fent més llargs i la diferència de temperatura entre la superfície i les capes més altes és més elevada, cosa que dota de més energia aquesta massa d’aire. A més a més, caldrà sumar-hi el contrast tèrmic que tindrem entre la primavera avançada que gaudim encara i el fred que se’ns tirarà a sobre, cosa que encara pot fer més actiu l’embossament d’aire fred.

Tot plegat, mapes en mà, ens indica un dissabte molt complicat meteorològicament parlant. S’esperen xàfecs, tempestes acompanyades de calamarsa i calabruix i neu a cotes molt baixes per a aquestes dates. En moments de xàfec intens la neu podria fer acte de presència fins i tot per sota dels 400 m. No és impossible veure nevar al cim del Tibidabo i, per descomptat, tornar a veure ben emblanquinat el Montseny o les agulles de Montserrat. Les temperatures no tindran res a veure i el descens podria arribar a superar els 10ºC en només dos dies.

Diumenge sembla que l’embossament d’aire fred vol continuar amb nosaltres. Potser ja no serà tan intens però encara podrà deixar xàfecs, més probables al nord de Barcelona.

En tot cas, caldrà seguir el moviment final de la bossa d’aire freda, que determinarà la quantitat i intensitat finals de les precipitacions.

A més llarg termini sembla que es podria instal·lar un nou “patró meteorològic”, amb un grandíssim anticicló cap a Escandinavia que obriria les portes a vents allevantats i possibles pluges a casa nostra.

El que sembla clar, és que després d’aquesta sotregada hivernal, les temperatures quedaran ben tocades un bon grapat de dies.