És una de les moltes reflexions i consells que ha donat el bomber Carles Noguera als assistents a la xerrada de prevenció d'incendis que s'ha fet a la seu de l'ONCE. La gent gran és un col·lectiu de més risc alhora de generar focs a casa, en canvi els bombers no tenen cap programa especial per a les persones cegues. Tot i això sí que hi ha solucions que els poden ser molt útils als invidents, per exemple la instal·lació de detectors de gas. Entre els participants n'hi havia que ja tenien la lliçó apresa. En canvi d'altres hauran de prendre mesures a casa per evitar qualsevol ensurt Ara si hi ha un incendi ja tenen clar què s'ha de fer.

Un dels col·lectius que està en el punt de mira dels bombers pel que fa a la prevenció d’incendis és la gent gran, amb més risc tant de patir-ne com de provocar-ne. Dins d’aquest grup, les persones amb dificultats de mobilitat o amb discapacitat visual són més vulnerables. Per minimitzar riscos, el subinspector dels Bombers de la Generalitat Carles Noguera ha donat consells genèrics de seguretat.

Uns bons aliats per a les persones cegues poden ser els detectors de gas i de fum. Noguera ha explicat que són de gran ajuda en casos en què, per exemple, un cop d’aire apaga la flama dels fogons però el gas es continua desprenent. Si això es produeix, l’aparell emet un senyal acústic. En cas de fuita, es recomana tancar la clau de pas del gas, obrir totes les portes i finestres per ventilar i no tocar cap interruptor, inclòs el de la campana extractora.

La cuina és un dels llocs de la casa amb més risc d’incendi. Per això, Noguera ha insistit a no deixar el foc sense vigilància, especialment quan es fregeix amb oli. També s’aconsella netejar sovint el filtre de la campana extractora. Un cop s’ha acabat de cuinar, cal assegurar-se que s’ha tancat el foc.

Els aparells de calefacció portàtils són un dels perills que més preocupen els bombers. El fet que es puguin col·locar en qualsevol lloc de la casa pot comportar un risc, per exemple, a tocar d’una cortina o del sofà. Noguera alerta que cal allunyar-los sobretot de material tèxtil.

Un altre risc a evitar és una sobrecàrrega elèctrica. Carles Noguera ha estat molt contundent a l’hora de desaconsellar els lladres, que permeten connectar en un mateix endoll diversos aparells. Els considera perillosos perquè concentren molta electricitat en un mateix punt, que es pot escalfar excessivament i començar a cremar.

Com actuar en cas d’incendi?

El subinspector dels Bombers de la Generalitat Carles Noguera ha subratllat que en cas d’incendi, el fum és el principal perill. Per això, en aquesta situació, cal trucar al 112 i tancar totes les portes que es pugui per evitar que el fum es propagui.