El noi acumula 20 anys de pena per robatoris amb violència i en cases habitades. Ell es considera judicialment maltractat i assegura que és innocent de molts d’aquests delictes. Segons el Departament de Justícia, amb la seva acció també volia reivindicar que el traslladessin de Lleida a un centre penitenciari més proper a Barcelona, on viu la seva família. En aquest punt, el sindicat ACAIP, el majoritari a la Model, entén la posició del pres. Argumenten que està en segon grau i hauria d’estar complint la pena en un centre penitenciari proper a la seva família.

El pres ha estat durant més de 10 hores atrinxerat a la teulada. Unes hores en què tant el director de la Model, el director de Serveis Penitenciaris i la seva dona han intentat mediar perquè accedís a baixar.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que finalment el pres ha baixat voluntàriament fruit de la suma de tres factors – el cansament, l’ajuda de la família de l’intern i la “bona feina dels professionals”- i ha alertat que l’acció tindrà “conseqüències disciplinàries”, com la restricció d’alguns dels drets.

Mundó ha relacionat els fets amb la necessitat de desmantellar la Model, la presó més antiga de Catalunya: “Això no hauria passat en cap altre centre del país perquè les mesures de seguretat són molt diferents”, ha afirmat, i “per això el millor que podem fer és tancar-lo al més aviat possible”.

Precisament, el sindicat ha relacionat l’incident amb el procés per tancar la Model al juny. En un primer moment, ho han considerat un intent de fuga com el que hi va haver fa cinc dies, i han manifestat la preocupació per la situació de tensió que es viu al centre. “Fins fa sis o set anys podríem recordar quin és l’últim intent d’evasió, i recentment en cinc dies se n’han produït dos”, ha explicat el delegat del sindicat ACAIP, Francesc Freixes,  per qui “segurament estan vinculats a la situació d’angoixa i ansietat que hi ha dins el centre penitenciari, tant per a la població de l’interior com per part de la plantilla”.

Tot i que després de l’incident la presó s’ha tancat i s’hi ha aturat l’activitat, Justícia assegura que a la tarda s’ha recuperat la normalitat i s’han pogut fer totes les comunicacions previstes amb familiars.