La universitat també ha de passar comptes amb els autors de les obres protegides pel Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Així ho determina la sentència del Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona, que estima la demanda d’aquesta institució contra la Universitat Autònoma en considerar que s’ha vulnerat el dret a la propietat intel·lectual dels autors als quals l’associació representa.

Les conseqüències de la sentència són la retirada immediata dels continguts i també una multa en concepte d’indemnització. Pel que fa al primer punt, la UAB haurà de retirar del campus virtual fitxers amb reproduccions de manuals o llibres acadèmics que, ara per ara, estan a disposició dels estudiants a l’espai virtual que obre cada professor amb els materials relacionats amb l’assignatura i que inclouen apunts, presentacions o fragments d’obres protegides.

El jutge considera que l’actuació de la UAB no està emparada per la llibertat de càtedra, atès que “els drets tenen límits i no són altres, en aquest cas, que els drets dels autors i els editors”. La sentència conclou que, amb la pràctica feta, la UAB vulnera la legislació sobre propietat intel·lectual i dóna un termini de 15 dies al centre perquè esborri del campus virtual tots els fitxers o continguts digitals relacionats amb obres el CEDRO.

Pel que fa a la multa, el jutge obliga la Universitat Autònoma a pagar a aquesta organització els prop de 15.000 euros que ha gastat en la investigació del cas, així com una indemnització corresponent a cinc euros per alumne i any matriculat, fet que podria ascendir a més de 230.000 euros en un exercici, fins que la sentència sigui ferma. En un comunicat, el CEDRO ha lamentat que la UAB rebutgés les invitacions fetes a regular la reproducció d’obres del seu repertori i ha advertit que ja s’han presentat demandes similars contra la Universitat de Barcelona (UB) i la Carlos III, de Madrid.