Per aprendre un idioma estranger i assolir un nivell equivalent al B2 o first certificate, en el cas de l'anglès, els estudiants poden optar per una escola pública o una de privada. En el primer cas, només hauran de pagar la matrícula i el material, una despesa propera als 200 euros. El problema és la manca de places, un fet que s'ha agreujat amb la crisi. Aquest any, l'escola oficial de Barcelona-Drassanes ha ofert 300 places menys a causa de la reducció de professors. MERCÈ VILARUBIAS, cap del Departament d'Anglès d'EOI Drassanes "La demanda sempre dobla l'oferta que tenim. Això inclús en els bons temps ja passava." "Des del punt de vista de poder donar resposta en aquesta demanda tant gran que hi ha d'anglès, les escoles oficials d'idiomes estan anant enrere clarament perquè cada cop hi ha menys professors." Les acadèmies privades, com ara International House, també han notat un augment d'alumnes, sobretot d'anglès. I això que aquí, un curs costa al voltant d'uns 900 euros. Tant públics com privats, però, constaten que els alumnes van a les acadèmies perquè a l'escola no assoleixen un bon nivell. De fet, un estudi del Servei de Llengües de l'Autònoma detalla que el 77% dels estudiants que arriben a la universitat no han assolit el nivell B2 i que més d'un 43% ni tan sols té el nivell bàsic i necessari per arribar a la universitat. MERCÈ VILARUBIAS, cap del Departament d'Anglès d'EOI Drassanes "Nosaltres pensem, a nivell de l'escola, que el gran problema que hi ha és l'ensenyament a les escoles, a la primària i a la secundària i aquí és on les coses haurien de canviar." SAM WHITELEY, cap del Departament d'Anglès d'International House Barcelona "Crec que està millorant però hi ha bastant recorregut a fer." La proposta, que exigirà als universitaris una tercera llengua estrangera per graduar-se, l'ha d'aprovar el Consell Interuniversari de Catalunya. Si fos així, s'implantaria a partir del curs vinent.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va anunciar que el pròxim curs els universitaris hauran d’acreditar el nivell B2 d’anglès o l’equivalent d’una tercera llengua abans d’acabar els estudis. L’objectiu del govern català és garantir el domini d’una altra llengua a part del català i el castellà per part dels graduats.

La mesura encara ha de ser ratificada pel Consell Interuniversitari de Catalunya, però ja ha fet augmentar la demanda de cursos d’idiomes. L’Escola Oficial d’Idiomes és l’alternativa pública per a aquest ensenyament, però la manca de places s’ha accentuat amb la crisi.