Aquesta neteja, que es pot arribar a repetir entre quatre i cinc cops al dia al carrers de Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí, costa anualment més de 2.100.000 euros al tresor públic. Un cost per incivisme que el govern municipal considera insostenible. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "No és just que Barcelona es gasti aquests diners per mantenir la neteja de la ciutat i poder-lo destinar a altres opcions." Una de les vies per evitar que s'orini al carrer són les sancions, des del juliol fins al desembre de 2011 se'n van posar més de 4.000, un 12,9% més que l'any anterior. Sancions que van des dels 120 euros fins als 240. "A més de les sancions, l'Ajuntament planteja altres alternatives per evitar les necessitats fisiològiques al carrer. Una és fer una crida als locals públics perquè obrin els seus serveis més enllà dels clients i l'altre és plantejar la possibilitat de tornar a obrir labavos públics, com els que hi havia fa anys." "Això té dues connotacions que s'han d'estudiar molt bé: una és l'econòmica, aquest dipus de lavabos són molt cars, i una altra de gestió." El govern municipal considera que una de les causes que la gent orini al carrer és el consum d'alcohol a la via pública i confia que la lluita contra la venda ambulant de llaunes també faci disminuir aquestes conductes incíviques que generen molèsties als veïns. "Aquí hi ha els contenidors i vénen i com són aquí a la placeta que hi són tot el dia, i on han de fer les seves necessitats? Vénen cap aquí." "Aquí limpian cada día, pero el agua aquí me llega hasta la escalera, tengo los muebles rotos, ¿quién lo paga?" Un dels objectius d'aquest 2012 és fer disminuir les molèsties, però també el cost que suposa la neteja del que alguns embruten.
Des del mes de juliol fins a principis de desembre, la Guàrdia Urbana va imposar 4.061 denúncies per fer necessitats fisiològiques a la via pública. Les multes, la majoria de les quals es paguen al moment, tenen un preu d’entre els 120 i els 240 euros.
Tot i això, les sancions econòmiques no són l’única mesura que el consistori està estudiant. Sobre la taula hi ha propostes com recuperar els lavabos públics o evitar el consum d’alcohol al carrer. Per aconseguir aquest segon objectiu, l’Ajuntament confia sobretot en la lluita contra la venda ambulant de llaunes.
Pel que fa al dispositiu de neteja, el principal focus d’acció se situa al voltant dels locals d’oci, especialment a Ciutat Vella i en alguns punts de l’Eixample i Sant Martí. L’Ajuntament hi destina entre 16 i 22 operaris cada dia, en funció de l’època de l’any. Encara que la majoria d’actuacions es duen a terme al matí, a la tarda es reforça el desplegament en els punts que ho requereixen.