L'alcalde vol que s'intensifiqui la neteja dels carrers de la ciutat, uns carrers que Trias creu que no estan suficientment nets. Per això reorganitzarà el servei perquè es posi més l'accent en l'escombra que en la recollida selectiva. Això, diu, Trias, ho farà sense augmentar la inversió en una contracta de neteja aprovada fa dos anys per la majoria de grups i que es va adjudicar per prop de dos mil milions d'euros. Xavier Trias, alcalde de Barcelona “No tenim possibilitat de gastar més, però el que sí que tenim possibilitat de fer és de gastar-se els diners d'una manera millor amb col•laboració amb la gent que té la contracta. Aquesta contracta de neteja va fer un èmfasi en la recollida d'escombraries i nosaltres ara fem una especial èmfasi en la neteja dels carrers Els canvis previstos són l'augment de la recollida de les escombraries i estris fora dels contenidors, la neteja de les fulles, la instal•lació de gairebé 300 papereres dobles més, l'increment del reg dels carrers i places més transitats de la ciutat, i la concentració de la recollida del cartró comercial a la nit per evitar veure'l a les portes dels comerços durant el dia. Tot això juntament amb un increment de la pressió policial per buscar la implicació del ciutadà. Xavier Trias, alcalde de Barcelona “També hem d'actuar i incidir sobre aspectes relacionats amb l'autoritat. amb el paper que ha de fer la guardia urbana, el paper de reforçar la vigilància per impedir les infraccions de neteja”. Una vigilància que també se centrarà en el robatori de cartró. Aquest 2011 ja s'han posat 691 multes, mentre que durant tot l'any passat se'n van posar 94.

El pla de neteja entrarà en funcionament el gener de 2012. L’estratègia se centra en tres eixos: un pla tècnic de millora de la neteja viària, un pla de comunicació amb els ciutadans per fer-los arribar el missatge que la neteja és responsabilitat de tots i un reforç de l’autoritat per vigilar les actituds incíviques relacionades amb la neteja.

L’Ajuntament té previst incrementar el reg amb aigua dels carrers més transitats, instal·lar papereres amb més capacitat i modificar els horaris de recollida del paper i el cartró per adaptar-los a l’horari de tancament dels comerços.

El pla de comunicació consistirà en diferents campanyes i accions de comunicació destinades a demanar la col·laboració ciutadana. Aquestes accions s’acompanyaran d’un reforç de l’autoritat municipal que incidirà en el compliment de les ordenances municipals relacionades amb la neteja. Es vigilaran sobretot actituds com l’abandonament de bosses d’escombraries, els cartells, pintades i adhesius en façanes i mobiliari urbà, i els excrements de gossos que no es recullin.