La crisi ha canviat el panorama de la delinqüència a Barcelona. Segons les dades de l'Ajuntament, la criminalitat ha baixat un 5% respecte a l'any passat. Els perjudicats principals de furts i robatoris, però, ja no són els mateixos. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "L'actuació es produeix sobretot sobre gent que viu a la ciutat de Barcelona. No és sobre els turistes, sinó que és gent que viu a la ciutat de Barcelona. I és l'estrebada, és la cadena." I no només canvia el perfil de la víctima. També el del delinqüent. Una mostra d'això és la disminució dels robatoris amb força als domicilis, que han baixat gairebé un 19%. Els que més pugen són els robatoris amb violència o intimidació a la via pública. Concretament, un 16%. JUAN CARLOS MOLINERO, cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona "El cos de Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han fet 1.559 detencions aproximadament de robatoris amb violència i intimidació als carrers de la nostra ciutat, dels quals un 15% són reincidents o multireincidents. És a dir, fan de l'estrebada i la violència amb intimidació el seu 'modus vivendi' la seva actuació de forma habitual." En un gest més de prioritzar la seguretat, el govern municipal ha fet avui un nou pas. Xavier Trias s'ha posat al capdavant de la presidència del Consell de Seguretat. Fins ara aquest càrrec requeia en el conseller d'Interior.

Les infraccions penals comeses a la ciutat de Barcelona han baixat un 4,89% fins a l’octubre, encara que les estrebades s’han disparat un 30% i els robatoris amb violència i intimidació a la via pública un 16,75%, segons les dades del Consell de Seguretat Urbana de Barcelona.

El consell, presidit per l’alcalde, Xavier Trias, és l’òrgan de participació municipal en matèria de seguretat en el qual estan representats des de les associacions veïnals fins als comerciants, els col·legis professionals i les diferents policies que operen a la ciutat.

Durant el període de gener a octubre d’aquest any s’han produït a Barcelona un total de 165.213 infraccions penals, un 4,89% menys que en el mateix període de l’any anterior. Els delictes i faltes de furt, contra els quals l’alcalde va iniciar una croada, també han disminuït, en passar de 96.749 furts entre gener i octubre de 2010 a 92.373 en el mateix període d’aquest any.

Els robatoris amb força en domicilis s’han reduït en el mateix període un 18,77% i els robatoris amb força en establiments comercials, un 13,25%. També s’han reduït un 23% els robatoris amb violència i intimidació en els establiments comercials, però la dada més negativa és que han augmentat un 16,75% els robatoris amb violència i intimidació a la via pública, i això malgrat les 1.500 detencions que han practicat per aquest motiu els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana.

Els robatoris amb força i intimidació al carrer han passat de 7.331 entre gener i octubre de 2010, a 9.026 en el mateix període d’aquest any, gairebé 1.700 més.  D’aquests robatoris, 2.576 han estat estrebades a les bosses, normalment de dones, que són 500 més que els que es van denunciar en el mateix període de l’any passat, amb un increment del 30%.