La transformació d'aquest antic recinte fabril veu la llum al final del túnel. L'Ajuntament ha desencallat aquest complex i llarg procés. El consistori hi invertirà 10 milions d'euros. Uns diners que es destinaran a pagar les indemnitzacions de la vintena d'afectats. A canvi, el promotor cedeix a l'Ajuntament sòl urbanitzable. I també cedeix una finca al carrer de la Verge de Montserrat que beneficia un dels projectes municipals d'entrada al Parc de Collserola. El conveni que s'aprovarà demà vol dir que aquest any es començaran a edificar els primers pisos. N'hi haurà 450 de protecció oficial, on es reubicaran part dels afectats, i 980 de privats. L'Ajuntament, que és qui controla ara el calendari, exigeix que els promotors privats tinguin les obres acabades el 2018. De fet els veïns no s'acabaven de creure que realment és el final d'aquest procés. El primer que es veurà són els pisos i un primer equipament, el centre d'atenció primària de la Bordeta Magòria que la Generalitat va licitar el 9 de gener passat.

El tercer tinent d’alcalde i responsable d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha presentat l’acord que aconsegueix desbloquejar la transformació urbanística de Can Batlló després d’anys de negociació.  L’Ajuntament destinarà 10 milions d’euros per indemnitzar els veïns afectats i desbloquejar així el projecte

En una primera fase està prevista la construcció d’entre 400 i 450 habitatges de protecció oficial a la carretera de la Bordeta, que es començaran a edificar la tardor de 2012. També s’hi faran diversos equipaments previstos, com el CAP Bordeta-Magòria. A banda d’aquestes construccions, també es preveu edificar un miler d’habitatges privats, amb un termini de construcció fixat pel 2018.

El conveni preveu l’expropiació d’una finca de 16.382 metres quadrats qualificada d’espai lliure a l’avinguda Verge de Montserrat,  que, segons Vives,serà un punt clau per desenvolupar el projecte de les portes de Collserola ja que donarà accés al parc dels Tres Turons.

Vives ha assegurat que el projecte “era una de les prioritats del Pla Empenta per la  ubicació de Can Batlló, fonamental per al barri, i perquè la seva  transformació generar riquesa i vida a la ciutat”. També creu que la negociació marca un abans i un després a l’hora de resoldre altres projectes urbanístics encallats.