El primer toc d'alerta, el van donar els veïns. Era mitjan 2009. Es queixaven pels problemes de brutícia i insalubritat que hi havia al solar. A dins s'hi havien instal·lat una trentena de persones. Moltes, amb un llarg historial delictiu. Poc després, els Mossos d'Esquadra els van desallotjar. Un matrimoni, però, hi va tornar. I amb ells, diversos compatriotes seus. Des de llavors, no hi ha hagut més molèsties. Ara fa un mes, els serveis socials es van posar en contacte amb els sense sostre i se'ls van oferir repatriar-los cap a Romania o acollir-se a un programa de reinserció. Tots van rebutjar l'oferta. El del carrer de Bilbao no és un cas únic al Poblenou. Segons l'Ajuntament, hi ha una trentena d'espais ocupats. La majoria, fàbriques abandonades. En algunes hi ha desenes de caravanes. En d'altres, petites barraques fetes amb cartrons i fusta. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament "El primer que s'havia de fer per treballar-ho és identificar les finques ocupades. I en segon lloc, és identificar els propietaris de les finques. És molt important perquè, si el propietari no actua o no denuncia que hi ha una ocupació de la seva finca, poca cosa hi podem fer." En el cas del carrer de Bilbao, l'Ajuntament encara no ha pogut localitzar-ne el propietari. Això sí, el govern s'ha compromès a tenir llest d'aquí a tres mesos un pla per eliminar el barraquisme de la ciutat.

El solar on ahir van morir quatre persones ja havia estat desallotjat el 2010. Un matrimoni, però, hi va tornar i s’hi va instal·lar amb alguns compatriotes. Ara fa un mes, els Serveis Socials es van posar en contacte amb ells per oferir-los dues alternatives: repatriar-los o que s’acollissin a un programa d’assistència social. Les set persones que vivien al solar s’hi van negar. Alguns, de fet, van marxar.

El cas del carrer de Bilbao no és únic. Hi ha una trentena d’espais més ocupats. Hi ha des de naus industrials abandonades on s’han instal·lat campaments itinerants fins a solars buits on alguns s’han construir una casa amb fusta i plaques de metall. Tots són al Poblenou, un espai on des de fa anys s’han instal·lat aquests col·lectius. Sobretot, per la facilitat de trobar espais abandonats en un districte que encara es troba en plena transformació.