Amb aquesta enquesta, la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer ha posat a prova avui els hàbits alimentaris i d'activitat física dels qui s'han apropat a l'Hospital de Sant Pau. Es calcula que un de cada tres càncers es podrien evitar seguint aquests consells. CLARA ROSÀS, gerent de la FCEC "Fent activitat física, seguint una alimentació sana amb més consum de fruites i verdures, limitant el d'alcohol, eliminant el de tabac i evitant l'exposició al sol de manera perllongada i la obesitat". Un de cada tres homes i una de cada quatre dones tindrà càncer en algun moment de la vida. I són unes xifres que van en augment. La conselleria de Salut preveu que el 2015 hi haurà 46.500 casos nous, 5.000 més que ara. Els experts recorden que és molt important detectar els tumors aviat. Cal fer-se proves periòdiques i anar al metge al més mínim indici. ANTONIO LÓPEZ POUSA, cap clínic d'Oncologia de l'Hospital de Sant Pau "Les pigues que són molt freqüents si canvien de color o si sagnen. La pèrdua de sang, ja sigui amb l'orina, amb els esputs. Pèrdua de gana o pèrdua de pes que no s'expliqui per altres motius." Avui en dia els càncers més freqüents són el de mama, el colorectal, el de pròstata i el de pulmó.

El Dia Mundial contra el Càncer se celebra anualment el 4 de febrer i està organitzat per la UICC (Union for International Cancer Control). En aquesta edició, s’ha escollit la prevenció com a tema central de la campanya. Per això, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i l’Hospital de Sant Pau han organitzat una campanya per promocionar hàbits de vida saludables que poden ajudar a prevenir la malaltia: fer activitat física diària, seguir una alimentació sana, limitar el consum d’alcohol, evitar el tabac, l’exposició excessiva al sol i l’obesitat.

Segons dades de la conselleria de Salut, a finals de 2015, el nombre de casos de càncer a Catalunya serà de 46.500 (27.500 homes i 19.000 dones). La xifra representa un augment respecte a les dades actuals a causa, principalment, de l’augment i l’envelliment de la població. Per contra, la mortalitat per casos de càncer ha baixat en els últims anys. Els motius són les millores en els tractaments i el fet que, cada vegada, els càncers es detecten més precoçment.