Quan el Joan Maria va idear el projecte, el Pou del món era un forat que travessava la terra i connectava Barcelona amb les Antípodes. A través del cilindre i gràcies a una webcam, els ciutadans de tots dos extrems del planeta es veurien i podrien parlar com si es tractés realment d'un forat. Però el projecte que finalment s'ha incorporat al parc de Jean Nouvel, ha perdut la interactivitat. Es manté la connexió en directe, però s'ofereixen imatges generals i sense so. A més, a Guayaquil, la recepció es fa a través d'una pantalla, és a dir, sense pou. JOAN MARIA SOLER, creador del Pou del Món "No hi haurà aquesta interacció sense la qual nosaltres pensem que no té cap mena de sentit. Veure vistes que les podem veure per Internet o per la televisió no transmet aquest sentiment d'apropament, de fraternitat que es podia crear amb la gent de l'altra banda". Des de l'Ajuntament defensen els llaços que s'estableixen entre les dues ciutats amb el projecte actual i diuen que la proposta veïnal no és realitzable, principalment per motius tècnics. FRANCESC NARVÁEZ, regidor de Sant Martí "Estem parlant de la via pública, estem parlant del carrer. Per tant determinades tecnologies són molt febles davant la climatologia. I segona perquè és un acord entre dues ciutats. Les dues ciutats s'han de posar d'acord amb els mateixos paràmetres de la col·laboració". La distància amb el projecte inicial ha fet que l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou demani que es retiri la denominació Pou del món de la infraestructura. Una possibilitat que l'Ajuntament valora favorablement. Els veïns manifesten, a més, que es tracta d'un projecte lliure, per això l'ofereixen a qui hi estigui interessat per poder-lo veure finalment realitzat tal com el van plantejar.

La idea de crear un espai de comunicació amb l’Equador va ser dels veïns. L’any 2004,  l’Associació de Veïns del Poblenou li va presentar el projecte del Pou del món a l’arquitecte Jean Nouvell perquè l’incorporés al disseny final del Parc del Centre del Poblenou. El projecte inicial concebia el pou com un espai d’ interacció entre els veïns de Barcelona i els de Guayaquil.  El resultat final, però, ha estat diferent.

Des de l’Ajuntament  justifiquen aquests canvis i argumenten que s’ha volgut adaptar el projecte a les possibilitats tecnològiques de la ciutat equatoriana.