En els últims tres dies han enviat més d’un milió de correus electrònics a tots els diputats. Aquest dimarts al matí, representants del grup promotor de la ILP s’han reunit amb el president del Congrés i amb diversos grups parlamentaris, entre els quals, el del PP. Els impulsors de la iniciativa esperen que els populars rectifiquin i hi votin a favor. Creuen que si la ILP no tira endavant, suposarà un atemptat a la democràcia.

Malgrat que  és una demanda amb un suport social molt ampli, a més del de l’esquerra i els nacionalistes, la majoria parlamentària del PP pot tombar la proposta amb comoditat. Per Josep Maria Reniu, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, si la dinàmica política no es basés en majories absolutes, les ILP ho tindrien més fàcil per avançar. Segons Reniu, el sistema polític espanyol “encara no ha tingut la posada al dia, la versió 2.0 en el sistema operatiu”. Considera que a Espanya encara s’està amb un sistema de majories absolutes i bipartidisme i, per això, el bloqueig d’aquest tipus d’iniciatives és evident. Per Reniu, el mecanisme de les ILP és la “grandesa i la misèria” dels sistemes democràtics. “No tot allò políticament desitjable és viable políticament”, hi ha afegit.

En canvi, una altra ILP que segur que tirarà endavant és la que vol regular les curses de braus com a Bé d’Interès Cultural. La ILP ha rebut l’aval de 600.000 signatures. Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona critiquen que, en aquest cas, el PP sí que doni suport a la iniciativa.

En el cas dels toros, si prospera, caldrà veure com afecta la prohibició que va aprovar el Parlament de Catalunya, arran també d’una iniciativa legisltativa popular. Alguns especialistes defensen que la regulació d’espectacles, la protecció dels animals i les declaracions de béns d’interès cultural són competències de les comunitats autonòmes i que només el Tribunal Consitucional té poders per anul·lar la llei catalana. D’altres, però, defensen que l’aprovació suposarà l’anul·lació automàtica del veto als toros a Catalunya.