EDIFICI BANESTO

El fundador d’Inditex, Amancio Ortega, va arribar l’octubre de 2012 a un acord amb la família De Andrés Puyol per adquirir per 80 milions d’euros el local que la botiga Apple té a Barcelona a l’antic edifici Banesto de la plaça. La compra és propietat de Pontegadea, la societat patrimonial d’Ortega.

EDIFICI BBVA

Amancio Ortega ha comprat la seu del BBVA a la plaça de Catalunya per 100 milions d’euros, segons el diari ‘Expansión’. L’edifici del BBVA té una superfície de 13.875 metres quadrats, repartits en 13 plantes. El 2006 el banc va vendre l’edifici al fons alemany Deka Inmobilien per 82 milions d’euros per quedar-s’hi com a llogater fins a 2044. Està previst que el BBVA continuï a l’edifici i no hi ha previst que s’hi obri un nou establiment de la cadena Inditex.

EDIFICI TELEFÓNICA

Telefónica ha cedit l’edifici a l’Ajuntament de Barcelona perquè es converteixi en la seu del Mobile World Centre, un espai obert que permetrà apropar les últimes tecnologies i aplicacions mòbils a la ciutadania. Està previst que s’inauguri abans de la celebració de la propera edició del Mobile World Congress, que es farà del 25 al 28 de febrer de 2013.

BANC D’ESPANYA

L’edifici és propietat del Govern espanyol, tot i que l’Ajuntament té previst demanar, durant aquest mandat, que el cedeixi per ubicar-hi “estructures d’estat” de Catalunya. És l’acord a què van arribar l’alcalde, Xavier Trias, i el president del Grup Municipal d’UxB, Jordi Portabella, per donar suport al Pla d’actuació municipal. Portabella vol que sigui la seu de la futura Hisenda catalana.

BANC CENTRAL

Va ser seu de la Banca Arnús, després del Banc Central i, en l’actualitat, és ocupat per les galeries de moda Sfera, marca creada per El Corte Inglés per competir amb Inditex.
El 23 de maig de 1981 va ser escenari d’un atracament quan 11 encaputxats hi van entrar armats i van agafar com a hostatges 263 persones, entre clients i treballadors, per exigir l’alliberament d’Antonio Tejero i els altres processats pel cop d’Estat del 23-F, que s’havia produït tres mesos abans.

BANC VIZCAYA

L’edifici del banc Vizcaya acull des de 1997 el restaurant temàtic Hard Rock Café Barcelona. Un any més tard va acabar la reforma integral de tot l’immoble, on també hi ha 19 pisos d’alt nivell i quatre plantes d’oficines.

EL CORTE INGLÉS

El Corte Inglés va inaugurar aquest establiment el 20 de setembre de 1962, coincidint amb les festes de la Mercè.  L’edifici va ser obra de Luis Blanco Soler, tot i que el 1993 va ser reformat per Oriol Bohigas. A l’entrada de la ronda de Sant Pere, hi va estar des de finals dels anys 20 el Casino Militar, punt de trobada i reunió per a oficials de l’Exèrcit. On hi ha l’entrada principal, durant la postguerra hi havia el Salón Rigat, una sala de ball, oci i restaurant. La reforma integral dels anys 90 va incloure l’ampliació de l’edifici pel carrer de Fontanella.

EL TRIANGLE

L’empresa propietària de l’edifici, que acull unes galeries comercials i la cadena francesa Fnac, és Deka Inmobilien Investment. També inclou oficines i el mític Café Zurich, fundat el 1920 i que es va integrar a El Triangle durant la construcció del centre comercial. Antigament, aquí es trobava l’estació terminal del Ferrocarril de Sarrià, que es va construir el 1863.