No s’ha debatut al Congrés ni tampoc s’han recollit la majoria de les propostes de la ILP per la dació en pagament que ha impulsat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, com ara la paralització dels desnonaments, la dació amb caràcter retroactiu o el lloguer social. És per això que les entitats promotores de la iniciativa legislativa popular han decidit retirar-la i denunciar “la voluntat del Partit Popular d’aprofitar la tramitació parlamentària de la ILP per desvirtuar les propostes d’aquesta iniciativa ciutadana”.

En el text, penjat al web de la Plataforma, es queixen que la proposta de llei del PP és “una burla als interessos de les persones afectades per processos d’execució hipotecària i a la societat en conjunt” i denuncien que el dret a un habitatge digne “queda supeditat els interessos de les entitats financeres”.

Les entitats impulsores creuen que tot i l’admissió a tràmit parlamentari de la iniciativa per part del PP, el govern n’elimina “qualsevol rastre de la ILP per la dació en pagament” i desconeix el “suport massiu a la proposta”. Amb el seu projecte de llei, adverteixen, “el PP no resol el problema social del deute hipotecari (…) i milers de ciutadans continuaran perdent l’habitatge i estant endeutats amb les entitats financeres”. La PAH considera que la proposta de llei dels populars “perpetua la injustícia de la legislació hipotecària espanyola” i ignora la possibilitat de la dació en pagament. Amb tot, han decidit retirar-la, diuen “per posar en evidència que el projecte de llei del PP suposa el rebuig a la ILP que es va presentar al Congrés”.

El Congrés recorda a la PAH que no pot retirar la ILP

Fonts parlamentàries han explicat que els promotors de la dació en pagament no podran retirar la seva iniciativa, tal com desitgen, ja que la normativa no permet cancel·lar una proposta legislativa que ja ha estat admesa a tràmit. Des de la cambra baixa recorden que tant la ILP com qualsevol altra iniciativa legislativa “pertany” al Parlament un cop ha estat admesa la seva tramitació.