Ciutat Meridiana és el barri amb més desnonaments de la ciutat. Alguns mesos n'hi ha 4 o 5. I a més, algunes famílies estan en espera de ser desnonades, com la de la Monique, que va rebre l'avís per marxar de casa seva al juliol. La notícia d'una possible paralització temporal dels desnonament li dóna esperança. MONIQUE NGONKOYOCK "Ojalá, que sea la verdad lo que dicen. Ojalá de verdad porque esta es la esperanza que tenemos ahora. Almenos que podamos respirar un poquito." Al calendari de casa, marcats amb fluorescent, els dies que hi ha desnonaments al barri. MONIQUE NGONKOYOCK "Intentar evitar que haya días como estos, porque son muy dolorosos. Demasiado dolorosos." Des de les plataformes contra els desnonaments celebren que aquest tema centri ara l'agenda política, tot i que reclamen als partits polítics a aturar urgentment els desnonaments. FILI BRAVO, president de l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana "No se debe a que ellos tengan esta voluntad, sino simplemente es que realmente estamos llegando a tocarles ya alguna fibra sensible. Aunque a veces dudo de que la tengan." ADA COLAU, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca "Això és una victòria de la gent, això demostra que mobilitzar-se funciona, que és útil, i ens anima a seguir endavant. Evidentment sabem que això no s'ha acabat, que haurem de mantenir la pressió, que això no és cosa de dos dies, però veiem que estem en la direcció adequada." El PP i el PSOE es reuniran dilluns per plantejar la paralització temporal dels desnonaments, una trobada precipitada Els populars són favorables a l'ampliació de terminis i el lloguer social. Per la seva banda, els socialistes han explicat que volen una reforma perquè ningú no es quedi sense casa per no poder pagar una hipoteca en un moment de dificultat.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca calcula que a Catalunya es produeixen prop de 100 desnonaments diaris, 80 dels quals es produeixen a la província de Barcelona. Una de les zones més afectades és la Ciutat Meridiana, a Nou Barris, cosa que, segons diuen, ha estigmatitzat el barri i algunes associacions de veïns ja el coneixen com “Ciudad Desahucio”. Es mostren satisfets que el debat hagi transcendit a l’àmbit institucional, perquè demostra una “victòria de la gent”, però miren amb prudència els anuncis de bancs i partits polítics de paralització de desnonaments.

Reaccions per paralitzar els desnonaments

La PAH ha organitzat aquest matí una trobada d’advocats de tot l’Estat. S’han reunit a Barcelona per debatre estratègies judicials a seguir per aturar els processos d’execució hipotecària pendents. La jornada es produeix només tres dies després que un grup de jutges es posicionés a favor de suspendre tots els processos d’execució hipotecària. Demanaven flexibilitzar el marc legal i d’aquesta manera, reduir el nombre de persones que es veuen obligades a abandonar el seu habitatge per no poder pagar els rebuts de la hipoteca.

Els partits polítics també sembla que han pres nota i han decidit fer un primer pas per solucionar el problema. Primer va ser Mariano Rajoy qui va anunciar mesures per aturar temporalment els desnonaments, i ha concretat per dilluns una reunió amb el principal partit de l’oposició per plantejar-ne la paralització.

Per la seva banda, la pressió popular i el ressó mediàtic ha arribat a les institucions bancàries. Kutxabank ha anunciat que suspèn “de manera immediata” tots els procediments d’execució hipotecària fins que es desenvolupi una nova regulació sobre els desnonaments.

Altres entitats, com Bankia i Banc Popular, han defensat la seva política de negociació d’hipoteques fent públiques les dades de renegociació d’hipoteques. En cas del Banc Popular, asseguren, des de l’inici de la crisi han refinançat prop de 50.000 operacions, i en el cas de Bankia, s’han modificat les condicions de préstec a 80.000 clients. Sobre els possibles canvis de la legislació per paralitzar els desnonaments, el president del Banc Popular ha alertat que introduir canvis a la llei hipotecària pot provocar més impagaments i afegir dificultats a la recuperació de l’economia.