Així de contundent ha estat el tret de sortida a les activitats que avui es fan a la plaça de la Universitat. Totes amb un mateix objectiu: defensar els drets dels refugiats. Des de fotografies i tallers de pintura fins a recollida de signatures. El punt àlgid de la jornada serà a la tarda, quan es farà una encesa d'espelmes. Al darrere hi ha la campanya "Casa nostra casa vostra" coordinada per aquests dos joves que en els últims mesos han estat voluntaris als camps de refugiats que hi ha a la frontera de Grècia amb Macedònia. Les passes dels milers de refugiats que han abandonat els seus països els han portat a diferents ciutats europees. Entre elles, Barcelona. Però aquí només han arribat 45, l'últim grup al setembre.

La campanya “Casa nostra, casa vostra”, que aplega entitats i ciutadans que reclamen l’acollida de persones refugiades a Catalunya, organitza la jornada amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la crisi migratòria a Europa i a Catalunya. Al darrere hi ha dos joves que en els últims mesos han estat voluntaris a diferents camps de refugiats de la frontera entre Grècia i Macedònia.

Durant la seva estada, van decidir impulsar aquesta campanya ja que es van adonar que les accions a peu de camp són necessàries però no solucionen el problema d’arrel. La Lara Costafreda, coordinadora del projecte, reflexiona que l’ajuda als camps de refugiats és pal·liativa i que per oferir solucions a llarg termini cal fer canvis polítics. “Espanya té la segona llei més restrictiva en acollida de refugiats, sentencia Ruben Wagensberg, l’altre coordinador de la campanya.

Amb la jornada d’aquest dissabte i tota la campanya es vol denunciar la violació constant de drets de les persones que marxen del seu país, i de l’altra, reivindicar Catalunya com a terra d’acollida.

 

Durant tot el dia s’han programat múltiples activitats. Des de la projecció d’audiovisuals fins a diferents performances en què el públic pot participar. També hi ha programats un taller i el muntatge teatral ‘Lampedusa beach’.

“Donem llum als drets humans”

L’acció central ha estat a les 18 hores de la tarda, amb l’encesa d’un miler d’espelmes, que han construit un mosaic lluminós reproduint el logotip de la campanya “Casa nostra, casa vostra”. El tapís d’espelmes simbolitza la voluntat dels ciutadans d’acollir persones refugiades. Així ha quedat palès al manifest que s’ha llegit per cloure l’acte i que ja han signat més de 22.000 persones.

Aquest dissabte és el primer dia de tota una setmana dedicada a fer accions en defensa de les persones refugiades i migrades, en què també hi col·laboren 21 entitats com Stop Mare Mortum i Lafede.cat.

Una gran manifestació el 18 de febrer

La campanya culminarà al febrer amb dos grans esdeveniments: l’11 de febrer es farà un concert al Palau Sant Jordi, amb grups i cantants d’origens i estils molt diversos, i una setmana més tard, el 18 de febrer, es convocarà una gran mobilització popular que l’organització vol que sigui “la més multitudinària que s’hagi fet a Europa” des de l’esclat de la crisi migratòria.